De cealaltă parte, ziua de ieri l-a pus pe Victor Ponta în postura de a fi singurul candidat cotat cu şanse reale pentru turul II care mai protejează măsura reducerii CAS şi amnistia fiscală pentru pensionari şi mame. Celălalt candidat apropiat coaliţiei de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, se pregăteşte să formeze, alături de PC şi, ulterior, de PSD, „Noul USL”, o nouă alianţă politică cu rolul de a suplini proiectul politic iniţial, rupt odată cu fuziunea dintre PNL şi PDL.

Iohannis ameninţă: PSD se pregăteşte să fraudeze alegerile. Dacă va fi adoptată OUG a lui Dragnea, Iohannis se pregăteşte să boicoteze alegerile! Candidatul ACL a punctat că, personal, nu se teme de fraudarea alegerilor prezidențiale. Chiar şi aşa, Klaus Iohannis a subliniat că ACL va pune în mișcare toate pârghiile pentru a preveni turismul electoral sau orice altă formă de fraudare. Prezent într-o emisiune B1 TV, acesta a atenţionat că în cazul în care Guvernul nu renunţă la ordonanţa care va permite migraţia politică a aleşilor locali, nu exclude ca ACL să meargă pe varianta boicotarea scrutinului prezidenţial. În paralel, voci din PSD i-au solicitat lui Iohannis să explice moralitatea din spatele propriului transfer dinspre FDGR spre PNL, fără a-şi pierde mandatul de primar. Până la acest moment, Klaus Iohannis nu a adus lămuriri faţă de aceste acuze primite de la reprezentanţii puterii.

Elena Udrea atrage atenţia cu privire la fraudarea alegerilor şi îl provoacă pe Ponta cu o găleată de apă rece. Prezentă la Alba Iulia, preşedinta PMP a declarat că se aşteaptă ca PSD să folosească o serie de metode pentru fraudarea alegerilor, Elena Udrea exprimându-şi speranţa că cetăţenii vor vota pentru continuarea proiectului Băsescu pentru România. În fapt, avertizarea Elenei Udrea, preluată ulterior şi de Klaus Iohannis, a fost folosită cu succes de Traian Băsescu încă din 2004, tema fraudării alegerilor prezidenţiale fiind, la acea dată, adusă în atenţia mass media chiar de către actualul preşedinte. Nu în ultimul rând, Elena Udrea a lansat ieri o provocare către premierul Victor Ponta, aceasta acceptând să participe la campania campaniei “ALS Ice Bucket Challenge”. Udrea a declarat că îşi va turna găleata cu apă în cap chiar în faţa Guvernului, pentru a-l provoca pe Victor Ponta să facă acelaşi lucru.

Victor Ponta a rămas singurul susţinător vocal al reducerii CAS şi amnisiei pentru pensionari şi mame. Dacă liderii opoziţiei exprimă un scepticism din ce în ce mai pronunţat cu privire la utilitatea sau sursele de finanţare necesare reducerii CAS, candidatul Victor Ponta pare izolat şi din ce în ce mai stingher, fiind zilele acestea unicul susţinător vocal al acestei măsuri de reducere a taxării muncii. Candidatul PSD doreşte, totodată, implementarea unei alte decizii controversate, prin care pensionarii şi mamele cărora le-au fost calculate greşit pensiile şi indemnizaţiile de creştere a copilului să beneficieze de o scutire de la plata sumelor suplimentare primite în mod eronat de la stat.

Călin Popescu Tăriceanu – pionul necesar construcţiei „Noului USL”. Surse politice au declarat că în subteranele politicii există negocieri între PC şi PLR în vederea construcţiei unui grup parlamentar unic, care să reunească aleşii celor două partide. Această mişcare ar fi un pas intermediar, necesar refacerii USL într-o formă nouă, mai aerisită. În mijlocul discuţiilor se află prezidenţiabilul Călin Popescu Tăriceanu, cel care se prezintă pe termen scurt şi mediul drept pionul esenţial în încercarea PSD şi a unora dintre liberali de a construi „Noul USL”.