Sondajul INSCOP a fost realizat înaintea izbucnirii scandalului Victor Ponta – „Agentul 007”, sociologul Barbu Mateescu fiind de părere că acesta „s-ar putea să nu modifice nimic în sondaje”. Chiar şi aşa, ziua de ieri ne-a arătat un Victor Ponta pus în situaţia de a explica acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu. Alături de Ponta, pe temă a comunicat şi Teodor Meleşcanu, precum şi SIE, care a transmis o poziţie oficială. Vocile opoziţiei, în frunte cu Elena Udrea şi Klaus Iohannis, i-au cerut lui Ponta să se retragă din cursa pentru prezidenţiale şi să-şi dea demisia din funcţia de premier.

Ponta neagă că ar fi „Agentul 007”. Ponta a catalogat drept „minciuni” declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la faptul că ar fi fost agent acoperit al SIE, declarând totodată că şeful statului este extrem de frământat şi tulburat. „Am respectat legile şi mi-am servit ţara”, a punctat Ponta în explicaţiile date ieri pe acest subiect. Între timp, toate vocile importante ale opoziţiei, începând cu Elena Udrea şi Klaus Iohannis, i-au cerut retragerea din cursa pentru prezidenţiale şi demisia din funcţia de prim-ministru. În apărarea lui Ponta au sărit Tăriceanu, care a catalogat drept „golănii” declaraţiile lui Traian Băsescu, dar şi Meleşcanu, care a susţinut că  prin declaraţiile de luni seară preşedintele ar fi încălcat legea. În jurul lui Ponta au făcut scut şi voci importante din PSD, printre care îi amintim pe Liviu Dragnea, Mircea Geoană sau Dan Şova.

Dacă nu schimbă ceva la strategia actuală, Iohannis pierde alegerile în faţa lui Ponta! Fără a măsura posibilele efecte ale scandalului „Agentul 007”, ci doar prima săptămână de campanie, sondajul INSCOP dă motive de îngrijorare lui Klaus Iohannis şi liderilor ACL. În primul tur, diferenţa dintre acesta şi Ponta este de 10 procente, Ponta câştigând în turul 2 în faţa lui Iohannis, la o diferenţă de cel puţin 7%, care poate ajunge chiar la 10% în cazul în care sunt luaţi în calcul doar votanţii siguri, din turul 1. Această poziţionare în sondaje vine în contextul în care, pe subiectul ANI, Iohannis încă nu a primit nicio decizie din partea ICCJ. O evoluţie nefastă în procesul privind incompatibilitatea sa ar reuşi, cel mai probabil, să îl treacă pe tuşă pe primarul din Sibiu în alegerile din noiembrie.

Elena Udrea, cea mai vocală candidată pe subiectul „Agentul 007”, îi cere lui Ponta demisia de la Guvern şi retragerea din cursa pentru prezidenţiale. Candidata PMP i-a solicitat demisia lui Victor Ponta din funcția de premier, spunând că acesta a încălcat Constituția României, în condițiile în care a fost și ofițer sub acoperire, dar și procuror. „Cine sunt cei care manevrează butoanele din spatele dlui. Ponta?”, a spus Elena Udrea, în cadrul unei conferințe de presă. Elena Udrea a mai afirmat că Ponta și Iohannis fac jocurile lui Dan Voiculescu și oricare dintre ei ar acționa pentru a-l apăra pe Dan Voiculescu. Udrea a cerut, totodată, demisia şi dizolvarea Comisiei de control SIE din Parlament, considerând că membrii acesteia au ştiut şi au acoperit această situaţie.