De poziţionarea pe care Antonescu o va avea raportat la campania lui Iohannis ţine, în bună măsură, mobilizarea tuturor filialelor PNL în campania edilului din Sibiu. Un lucru este cert: dată fiind reacţia lui Iohannis la declaraţiile fostului preşedinte PNL, perioada următoare poate anunţa o furtună în tabăra care îl susţine la prezidenţiale pe Klaus Werner Iohannis.

Iohannis, băgat în corzi de atacurile lui Antonescu. Fostul preşedinte şi prezidenţiabil PNL, Crin Antonescu, l-a lăsat din braţe pe Klaus Iohannis, afirmând că nu este și nu a fost niciodată implicat în proiectul „Klaus Iohannis președinte”. Mai mult, Antonescu a spus foarte apăsat că nu îl cunoaşte pe candidatul Iohannis, semnalând totodată că primarul Sibiului nu este cunoscut nici de electoratul din România, în cazul candidaturii lui Iohannis românii „neştiind ce votează”.

Chiar dacă vizibil afectat de atacul lui Antonescu, Iohannis i-a dat o replică acid-ironică celui care l-a adus în politica mare, la Bucureşti. Candidatul ACL a declarat că Antonescu are încă nevoie de timp pentru a digera schimbările de pe dreapta, susţinând totodată că liderii ACL trebuie să fie „un pic şi empatici” cu fostul lider PNL. Iohannis s-a văzut lăsat în offside de ceilalţi membri PNL, în contextul în care niciunul dintre aceştia nu a ieşit public să îi ia apărarea lui Iohannis în faţa lui Antonescu. Pe termen mediu, pare a se coagula o masă critică, pusă în mişcare de semnalele lui Antonescu, care poate contesta statutul de prezidenţiabil ACL al lui Iohannis chiar din interiorul PNL.

Victor Ponta – amnistie pentru pensionari şi mame. În contextul mişcărilor browniene din tabăra ACL, candidatul PSD, Victor Ponta, a anunţat aprobarea a două proiecte de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor de la plata debitelor debitelor pentru pensii şi indemnizaţii pentru creşterea copilului acordate eronat acestora, din cauza greşelilor unor funcţionari publici. Aceasta a fost principala acţiune de ieri a candidatului-premier Ponta.

Elena Udrea – candidata care a atras ieri toate privirile.

Ziua de ieri a fost marcată de anunţul oficial privind candidatura Elenei Udrea la preşedinţie, din partea PMP. Aceasta a primit în scurt timp un mesaj de susţinere din partea lui Emil Boc, care a declarat despre Udrea că va fi un adversar redutabil pentru Victor Ponta. Intrarea preşedintei PMP în competiţia pentru Cotroceni marchează şi o premieră pentru alegerile prezidenţiale din acest an, când vom avea două candidate femei pentru funcţia supremă în stat.

Ţinând cont de modul în care s-au reaşezat plăcile turnante ale candidaturilor, pentru această toamnă se prefigurează un joc în trei – Iohannis – Udrea – Tăriceanu – în vederea intrării în turul II, alături de Victor Ponta. În acest context, posibile noi intervenţii publice ale lui Antonescu, în care acesta îşi declară voalat lipsa de susţinere faţă de candidatura lui Iohannis, pot face ca ceilalţi doi candidaţi, Udrea sau Tăriceanu, să privească cu încredere la perspectiva confruntării directe cu Ponta pe 16 noiembrie.