Jumatate din Romania, cod portocaliu

Jumatate din Romania, cod portocaliu

Inca 12 prefecturi au primit ieri avertizari de cod portocaliu de la ANM

In total, 22 de judete au cod portocaliu, iar restul cod galben.

Saptamana de canicula africana a debutat, luni, cu maxime de 37 de grade Celsius in Calafat, Bechet, Bailesti si Moldova Noua.

In Capitala, ieri, la ora 13.00, erau 36 de grade C in centru si 34 de grade C la periferie.

Corpul uman insa resimtea o temperatura exterioara de 40 de grade Celsius. Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, este normal ca datele furnizate sa nu corespunda realitatii oraselor.

„Suntem obligati sa masuram in anumite conditii: la umbra, la inaltimea de doi metri de la teren care, la randul sau, sa fie acoperit cu iarba. Doar aceste date sunt relevante pentru Organizatia Mondiala de Meteorologie”, a explicat el.

Pentru astazi, temperaturile maxime se vor incadra intre 32 si 38 de grade Celsius, sudul tarii fiind cel mai afectat de canicula.

Meteorologul de serviciu de la ANM, Meda Georgescu, spune ca maine va creste frecventa valorilor de 38-40 de grade Celsius: „Daca acestea se vor atinge izolat pana atunci, nu vor fi atat de periculoase si de frecvente ca joi, cand vor veni deja dupa doua zile foarte calde si se vor inregistra la mai multe statii meteorologice”.

E posibil ca masa de aer cald de provenienta africana sa mai stationeze deasupra tarii noastre si la inceputul saptamanii viitoare: „E posibil ca spre sfarsitul saptamanii viitoare sa se inregistreze fenomene meteorologice deosebite, in special vijelii, pentru ca o masa de aer rece este asteptata sa patrunda pe teritoriul tarii noastre prin nord-vest”, mai spune Georgescu.

Victime

Doua femei ucise de canicula Tinca Munteanu (69 de ani), din Galati, a murit ieri-dimineata in timp ce sapa in gradina din fata blocului. „I s-a facut rau si cu o zi inainte, din cauza caldurii. Avea tensiunea 25”, ne-a spus Fanica Budei, sora victimei.

„Avea antecedente cardiace si putem considera ca victima a decedat din cauza caniculei”, a declarat medicul Mihai Polinschi. O alta femeie, de 38 de ani, din Motaieni, Dambovita, a murit dupa ce s-a intors de la strans fanul. „Acuza cefalee si oboseala, dar nu a solicitat niciun ajutor medical”, a declarat medicul de familie Raluca Dumitrescu. (Mara Popescu)

Ne puteți urmări și pe Google News