Evenimentul Zilei > Actualitate > Județele care au scăpat de carantină. Au cea mai mică rată de incidență!
Județele care au scăpat de carantină. Au cea mai mică rată de incidență!

Județele care au scăpat de carantină. Au cea mai mică rată de incidență!

Deși pandemia de Covid-19 face ravagii la nivel mondial, câteva județe din România par să fie neatinse de virus.

Cu toate că răspândirea virusului Sars-Cov-2 a fost foarte rapidă în România, câteva județe pare că s-au adaptat puțin mai bine decât altele. Este vorba despre rata de incidență a cazurilor de Covid-19, lucru ce decide de altfel și intrarea unei localități sau județ în carantină.

La acest capitol, mai multe județe din România au rămas până acum în scenariul verde, cu o rată de infectare foarte mică, motiv pentru care autoritățile nu au fost forțate să ia măsuri dure.

Este vorba despre Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sălaj şi Suceava, județe care înregistrează o rată de infectare mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori, o valoare mult mai mică decât se înregistrează în Capitală sau județele din jurul ei.

Cel mai bine stau Harghita, cu o incidență de 0,95, şi Gorj, cu 0,97. Restaurantele şi cafenelele pot funcţiona la 50% din capacitate şi în interior, precum și sălile de teatru sau de cinema.

Câte teste se fac pe zi în județele din scenariul verde?

Numărul mic de cazuri ar putea veni şi de la numărul mic de teste făcute. În Gorj se fac 4.200 de teste într-o lună, iar în Dolj 370 teste pe zi, în condiţiile în care în tot judeţul locuiesc 680.000 de locuitori.

Comparativ, în Cluj, unul dintre judeţele cu cea mai mare incidenţă, se fac 3.000 de teste într-o singură zi, scrie Antena3.

Cum se decide dacă este necesară intrarea în carantină a unui județ?

Nu este foarte greu de decis. O astfel de decizie se ia pe baza unor criterii clare, cum ar fi o tendință crescătoare a îmbolnăvirilor pentru ultimele 14 zile, rata de infectare peste nivelul de alertă (trei cazuri la mie).

Câte cazuri de Covid-19 se înregistrează zilnic?

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.333 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 976 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 13.264 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 11.12.2020 (10:00) – 12.12.2020 (10:00) au fost raportate 148 decese (86 bărbați și 62 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.