Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătoarea Camelia Bogdan acuză BCR de spălare de bani
Judecătoarea Camelia Bogdan acuză BCR de spălare de bani

Judecătoarea Camelia Bogdan acuză BCR de spălare de bani

Judecătoarea Camelia Bogdan acuză una dintre cele mai mari bănci din România, BCR, de spălare de bani și cere amenzi de milioane și pedepse cu închisoarea pentru directorii Băncii.

„În alte țări, băncile sunt sancționate la amenzi de milioane, vedem directori la închisoare. Colegii din Franța, din Marea Britanie vă pot detalia ce vă spun eu acum doar la nivel de problemă. La noi, nu se întâmplă nimic. Nu am văzut nicio amendă dată unei bănci pentru neluarea îndeplinirii măsurilor ce le incumbă în vederea prevenirii spălării banilor.

La noi băncile, în cazul meu banca BCR, că despre această bancă vorbim, a facilitat spălarea banilor, a devenit aranjorul. Nu există. Există o cultură a impunității la noi. Deci da, România, cum m-ați întrebat dumneavoastră, este un „safe heaven”, spune Camelia Bogdan într-o înregistrare din decembrie 2018 făcută publică de Grupul de Investigații Politice.

„Războiul” Cameliei Bogdan, judecătoarea suspendată de două ori din magistratură, cu BCR, a început în 2016, atunci când aceasta a solicitat DIICOT deschiderea unei anchete la BCR pentru că banca ar fi comis infracțiunea de spălare de bani, în cazul acordării unor credite imobiliare pentru dezvoltarea de cartiere rezidențiale în Snagov și Poiana Brașov. Aceste acuzații au fost reluate și în 2017, iar BCR a reacționat prompt, catalogând afirmațiile Cameliei Bogdan drept  „eronate”, „nejustificate”, „inexplicabile” și „false”.