Evenimentul Zilei > International > Pregătește Kim Jong-un o armă nucleară neobișnuită?
Pregătește Kim Jong-un o armă nucleară neobișnuită?

Pregătește Kim Jong-un o armă nucleară neobișnuită?

Phenianul a lansat sâmbăta trecută o rachetă care a explodat la scurt timp de la lansare, la o altitudine foarte mare, deasupra teritoriului Coreei de Nord.

Comandamentul Statelor Unite din Pacific a anunțat că a fost vorba de un eșec al regimului comunist, însă, ulterior, oficiali sudcoreeni au afirmat că explozia în aer a fost una controlată.

„Nu credem că în explozia în timpul zborului a fost un accident”, a declarat un oficial de la Seul citat de canalul de știri YTV. „Se pare că explozia a fost un test pentru dezvoltarea unei arme nucleare diferite de cele existente.”

Racheta balistică lansată sâmbătă, despre care se crede că a fost de tipul KN-17, cu rază medie de acțiune, a explodat la două sau trei minute după lansare, când ajunsese la o altitudine de circa 70.000 de metri.

Experți militari consultați de Korea Times au declarat că rachetele se stabilizează de obicei la o altitudine între 20.000 și 30.000 de metri, ceea ce înseamnă că există o „șansă foarte scăzută” ca o defecțiune internă să fi cauzat explozia rachetei la 70 de kilometri înălțime.

La aceasta se adaugă faptul ciudat că Phenianul a lansat racheta în partea vestică a țării și aceeasta a străbătut întregul teritoriu spre est, alimentând speculațiile că explozia a fost controlată, având rolul de a o împiedica să se prăbușească lângă portavionul
american USS Carl Vinson și escorta sa de distrugătoare poziționate în zonă. 

Evenimentul i-a făcut pe experții militari citați să afirme că acesta reprezintă în realitate o pregătire a unui test nuclear la suprafață „neconvențional”.

Coreea de Nord a efectuat până acum cinci teste nucleare, toate sub pământ. De mai multe săptămâni, imaginile din satelit indică o activitate neobișnuit de intensă la poligonul de la Punggye-ri, iar experții apreciau că regimul de la Phenian se pregătește pentru o nouă experiență nucleară, într-un tunel special creat pentru acest scop. 

John Schilling, de la site-ul independent de studii ale problemelor nord-coreene, 38 North, nu este convins că lansarea de sâmbătă a fost un succes. El subliniază că aceasta nu a fost însoțită de „imaginile de propagandă cu care Coreea de Nord anunță testele reușite de rachete sau demonstrațiile.” 

Totuși, Schilling a declarat: „Dacă ultimele teste au fost eșecuri, atunci au fost niște eșecuri ciudate”.