Senatorul socialist Bernie Sanders şi-a proclamat victoria în alegerile primare democrate din New Hampshire, câştigând la limită în faţa candidatului plasat pe poziţia a doua, moderatul Pete Buttigieg, un fost primar.

Biden a suferit o înfrângere usturătoare,  plasându-se abia pe poziţia a cincea, cu doar 8% din sufragii.

Mai bine decât cel de la care a pornit scandalul eșuat al demiterii președintelui Trump stă până şi senatoarea progresistă Elizabeth Warren, cu 9%, un scor extrem de dezamăgitor.

„Victoria de aici este începutul sfârşitului pentru Donald Trump”, a declarat Sanders în faţa susţinătorilor săi, care strigau „Bernie îl bate pe Trump”.

Cât de socialist este Sanders

Sanders, care a devenit noul favorit în cursa pentru obţinerea învestiturii Partidului Democrat, susține o mulțime de măsuri anticapitaliste precum limitarea venitului anual la 1 milion de dolari, creșterea taxelor la 65% pentru cei cu venituri mari și mărirea impozitelor pe câștigul de capital. De asemenea, candidatul socialist vrea taxarea ridicată a companiolor și anularea reducerilor de taxe făcute de administrația Trump.

Dar cel mai dur anticapitalist dintre proiectele sale este „Medicare for all”, care ar duce la naționalizarea întregii industrii de sănătate, ce asigură 16% din economia SUA, și desființarea companiilor de asigurări de sănătate.

Pe lângă asta, Sanders vrea „naționalizarea” industriei energetice, interzicerea extragerii de combustibili prin fracturare hidraulică, tehnologie care a adus independența enegetică a Statelor Unite și desființarea conductelor petroliere.

Doar dou dintre măsurile propuse de Sanders, asigurarea medicală gratuită pentru toți și învățământul superior gratuit, ar costa guvernul SUA circa 60 de trilioane de dolari în deceniul următor, potrivit experților. Asta în condițiile în care toți dolarii aflați în circulație în întreaga lume se ridică doar la suma de 10,5 de trilioane.

Clasamentul, condus de un socialist și un gay

Bernie Sanders a obţinut 26% din sufragii, urmat, la mică distanţă, de fostul primar Pete Buttigieg (24%) şi de senatoarea Amy Klobuchar (20%), conform numărătorilor efectuate de media americane.

Bernie Sanders, 78 de ani, şi Pete Buttigieg, 38 de ani, se prezentau drept favoriţi în aceste alegeri primare din New Hampshire după ce cu opt zile în urmă au dominat şi în Iowa.

Fostul primar din South Bend, un oraş cu o sută de mii de locuitori, a câştigat la limită în faţa senatorului de Vermont în Iowa. Marţi seară, în New Hampshire, Pete Buttigieg s-a prezentat drept cel mai potrivit candidat pentru a învinge un preşedinte care, în 2016, a ştiut să seducă electoratul din regiunile rurale şi industriale din „Midwest”.

„Mulţi dintre voi au decis că un primar din clasa de mijloc şi fost militar provenit din Midwest este cea mai bună alegere pentru a-l contracara pe acest preşedinte”, a declarat Buttigieg, primul candidat homosexual atât de bine plasat în cursa pentru Casa Albă. El a fost însoţit pe scenă de soţul său, Chasten Buttigieg.

Triumfătoare, Amy Klobuchar, senatoare de Minnesota în vârstă de 59 de ani, a salutat la rândul său rezultatul pe care l-a obţinut.

Iowa şi New Hampshire nu distribuie decât un număr mic de delegaţi din cei 1.991 necesari pentru obţinerea învestiturii partidului în iulie. Dar aceste două mici state reprezintă trambuline importante în drumul lung spre prezidenţiale.

Confruntaţi cu rezultate dezamăgitoare, Andrew Yang, un antreprenor de 45 de ani care şi-a făcut un renume cu propunerea sa de a introduce un venit universal, şi senatorul Michael Bennet au anunţat în cursul serii că se retrag. Acum doar nouă candidaţi au rămas în cursă.

Victoria lui Sanders din New Hampshire, obţinută cu doar puţin peste un sfert din votanţii democraţi din acest mic stat, arată încă un Partid Democrat fragmentat, comentează agențiile de presă internaționale.