În cadrul unui interviu acordat lui Lenard Larry McKelvey, cunoscut profesional ca Charlamagne tha God, prezentator de radio, personalitate de televiziune și co-gazdă a emisiunii de radio The Breakfast, Joe Biden, candidat democrat la Casa Albă a lansat:  „Aveți mai multe întrebări? Îți spun, dacă ai o problemă în a decide dacă ești pentru mine sau pentru Trump, atunci nu ești negru”.

Spre stupoarea lui McKelvey și satisfacția echipei lui Donald Trump, care nu a pierdut ocazia să-l acuze de rasism pe Joe Biden.

Nimic din decursul emisiunii nu lăsa să se întrevadă o astfel de declarație din partea candidatului democrat.

La sfârșitul interviului, McKelvey i-a spus:„Ascultă, trebuie să vii să ne vezi când ajungi la New York (…) Avem multe întrebări înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie”. Atunci Biden a lansat monumentala gafă: „Aveți mai multe întrebări? Îți spun, dacă ai o problemă în a decide dacă ești pentru mine sau pentru Trump, atunci nu ești negru”.

„Nu are nimic de-a face cu Trump, are legătură cu faptul că vreau ceva pentru comunitatea mea”, a continuat Charlamagne Tha God.

Ulterior, Joe Biden a dat asigurări că „regretă” comentariile sale „enervante”. „Nu ar fi trebuit să fiu atât de înflăcărat”, a spus adversarul lui Trump, în vârstă de 77 de ani, scrie Le Point.

Joe Biden a asigurat vineri că regretă cuvintele sale „enervante”. „Nu ar fi trebuit să fiu atât de flăcător”, a spus fostul vicepreședinte, în vârstă de 77 de ani, regretând remarcările sale „nefericite”.

„Nimeni nu ar trebui să voteze pentru un partid în funcție de rasă, religie sau origine”, a încercat să o dreagă fosta mână dreaptă a lui Barack Obama.

Echipa lui Donald trump a calificat schimbul de replici drept unul „dezgustător” iar fiului președintelui american, Donald Trump Junior, a afirmat că Biden are „o mentalitate rasistă, dezgustătoare și dezumanizantă”.

„1,3 milioane de americani de culoare au votat deja pentru Trump, în 2016. În această dimineață, Joe Biden ne-a spus fiecăruia dintre noi că nu suntem „negri”, a scris pe Twitter Tim Scott, singurul senator republican de culoare.

În cadrul interviului, Joe Biden a amintit de susținerea puternică de care se bucură în rândul comunității afro-americane și a criticat gestiunea epidemiei Covid-19 de către administrația Trump, care lovește disproporționat mai multe regiuni cu populații afro-americane.

„Această criză expune rasismul instituțional care încă predomină în societatea noastră”, a spus Biden.

Mobilizarea electoratului negru va fi crucială pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

„Declarația vicepreședintelui Biden reprezintă astăzi atitudinea arogantă și deconectată a unui candidat alb paternalist, care are îndrăzneala să spună negrilor, descendenților sclavilor, că nu sunt negri decât dacă îl votează”, a declarat pentru Fox News co-fondatorul BET, Robert L. Johnson.

„Acest lucru se dovedește fără echivoc că Biden crede că oamenii negri îi datorează votul lor fără a pune întrebări; chiar dacă noi,oamenii negri, știm că este exact contrariul. Ar trebui să-și petreacă restul campaniei cerându-i scuze fiecărui negru pe care-l întâlnește”, a adăugat el.