Evenimentul Zilei > EVZ Special > Joe Biden își pune America în cap. „Nu ești negru dacă votezi cu Trump”
Joe Biden își pune America în cap. „Nu ești negru dacă votezi cu Trump”

Joe Biden își pune America în cap. „Nu ești negru dacă votezi cu Trump”

Cunoscut pentru gafele sale, fostul vicepreședinte american este foarte popular în rândurile afro-americanilor. Însă fosta mână dreaptă a lui Barack Obama a dat de-a binelea cu oiștea-n gard.

În cadrul unui interviu acordat lui Lenard Larry McKelvey, cunoscut profesional ca Charlamagne tha God, prezentator de radio, personalitate de televiziune și co-gazdă a emisiunii de radio The Breakfast, Joe Biden, candidat democrat la Casa Albă a lansat:  „Aveți mai multe întrebări? Îți spun, dacă ai o problemă în a decide dacă ești pentru mine sau pentru Trump, atunci nu ești negru”.

Spre stupoarea lui McKelvey și satisfacția echipei lui Donald Trump, care nu a pierdut ocazia să-l acuze de rasism pe Joe Biden.

Nimic din decursul emisiunii nu lăsa să se întrevadă o astfel de declarație din partea candidatului democrat.

La sfârșitul interviului, McKelvey i-a spus:„Ascultă, trebuie să vii să ne vezi când ajungi la New York (…) Avem multe întrebări înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie”. Atunci Biden a lansat monumentala gafă: „Aveți mai multe întrebări? Îți spun, dacă ai o problemă în a decide dacă ești pentru mine sau pentru Trump, atunci nu ești negru”.

„Nu are nimic de-a face cu Trump, are legătură cu faptul că vreau ceva pentru comunitatea mea”, a continuat Charlamagne Tha God.

Ulterior, Joe Biden a dat asigurări că „regretă” comentariile sale „enervante”. „Nu ar fi trebuit să fiu atât de înflăcărat”, a spus adversarul lui Trump, în vârstă de 77 de ani, scrie Le Point.

Joe Biden a asigurat vineri că regretă cuvintele sale „enervante”. „Nu ar fi trebuit să fiu atât de flăcător”, a spus fostul vicepreședinte, în vârstă de 77 de ani, regretând remarcările sale „nefericite”.

„Nimeni nu ar trebui să voteze pentru un partid în funcție de rasă, religie sau origine”, a încercat să o dreagă fosta mână dreaptă a lui Barack Obama.

Echipa lui Donald trump a calificat schimbul de replici drept unul „dezgustător” iar fiului președintelui american, Donald Trump Junior, a afirmat că Biden are „o mentalitate rasistă, dezgustătoare și dezumanizantă”.

„1,3 milioane de americani de culoare au votat deja pentru Trump, în 2016. În această dimineață, Joe Biden ne-a spus fiecăruia dintre noi că nu suntem „negri”, a scris pe Twitter Tim Scott, singurul senator republican de culoare.

În cadrul interviului, Joe Biden a amintit de susținerea puternică de care se bucură în rândul comunității afro-americane și a criticat gestiunea epidemiei Covid-19 de către administrația Trump, care lovește disproporționat mai multe regiuni cu populații afro-americane.

„Această criză expune rasismul instituțional care încă predomină în societatea noastră”, a spus Biden.

Mobilizarea electoratului negru va fi crucială pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

„Declarația vicepreședintelui Biden reprezintă astăzi atitudinea arogantă și deconectată a unui candidat alb paternalist, care are îndrăzneala să spună negrilor, descendenților sclavilor, că nu sunt negri decât dacă îl votează”, a declarat pentru Fox News co-fondatorul BET, Robert L. Johnson.

„Acest lucru se dovedește fără echivoc că Biden crede că oamenii negri îi datorează votul lor fără a pune întrebări; chiar dacă noi,oamenii negri, știm că este exact contrariul. Ar trebui să-și petreacă restul campaniei cerându-i scuze fiecărui negru pe care-l întâlnește”, a adăugat el.