Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Jocurile lui Victor Ponta. Editorial de Sorin Roșca Stănescu
Jocurile lui Victor Ponta. Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Jocurile lui Victor Ponta. Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea ne reamintește un episod extrem de interesant. Legat de momentul autodebarcării lui Victor Ponta.

Și de jocul pervers al lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3. Acesta din urmă probabil, la comanda sistemului, devenise un vector pro-Dragnea. Și automat anti-Ponta. Astăzi, Negoiță s-a sucit. La comanda cui? Și ce execută în definitiv Victor Ponta?

Nu se știe când, dar, mai devreme sau mai târziu, vor avea loc alegeri locale. Ordinul de zi al statului subteran, o parte însemnată a sa, constă în identificarea Gabrielei Firea cu „ciuma roșie” și scoaterea acesteia din jocul pe Capitală. Se acționează în două direcții ușor de identificat. Pe de-o parte, prin intermediul Direcției Naționale Anticorupție. Pusă deja în mișcare în urma unei sesizări politico-penale.

Din partea PNL București. A doua direcție este pur politică. Și cu atât mai periculoasă. Așa-zisa Alianță Pro Bucureşti 2020. Între două drone. Victor Ponta și Robert Negoiță. Despre acțiunea DNA, pentru moment nu e nimic de spus. Cred că nici procurorii nu știu încă în ce fel urmează să acționeze. Dar despre alianța dintre Ponta și Negoiță se poate vorbi la liber. Pentru că avem toate elementele necesare.

Să utilizăm din nou un anumit de raționament bazat pe logica formală. Să încercăm să eliminăm ipotezele neverosimile, pentru a afla în final care sunt cărțile aflate pe masă și în funcție de care se vor face jocurile. Gabriela Firea este prima clasată la mare distanță de următorul competitor în bătălia pentru București.

Cum ar putea fi ea trecută în poziția secundă? Este absolut logic că singura posibilitate pe care o au adversarii acesteia este să-i confiște o parte din electorat. O parte cât se poate de consistentă. Și de aici încolo încep raționamentele de logică formală.

Intenționează Victor Ponta cu adevărat să-și adjudece în mod direct sau prin interpuși Primăria Generală a Capitalei? Să facă din Capitală trambulina pe care o va utiliza în alegerile din 2024? Când va avea loc marea rundă a prezidențialelor? Ipoteza e tentantă. Și, de aceea, plauzibilă. Cine stăpânește Capitala, beneficiază de o bună parte dintr-un electorat oficial de 2.500.000 de locuitori și, neoficial, de peste 4.000.000 milioane.

Iar Bucureștiul dă tonul tuturor alegerilor. Victor Ponta a anunțat – și nu mă îndoiesc că are această intenție – că se înscrie în cursa prezidențială din 2024. De aceea, aparent logic, el a căutat și a identificat un contracandidat cu potențial al Gabrielei Firea. L-a identificat în persoana lui Robert Negoiță. Această combinație este serioasă sau nu?

Robert Negoiță a fost unul dintre agenții politici extrem de activi în operațiunea de debarcare sau autodebarcare a lui Victor Ponta de la șefia PSD și din poziția de prim-ministru. Atunci, imediat după declanșarea crizei Colectiv, am semnalat faptul că sistemul căuta un țap ispășitor. Țapul ispășitor a fost Victor Ponta. Cinstit vorbind, premierul de atunci, cu toate păcatele lui, nu avea nicio vină – și timpul a dovedit acest lucru – pentru declanșarea și desfășurarea dramei de la Colectiv. Semnalul însă fusese dat. Presiunile sociale și politice erau direcționate împotriva lui Victor Ponta.

Iar acestea nu erau exercitate doar din exteriorul PSD. Sistemul a acționat și din interior. Victor Ponta însuși era un om al statului subteran. Numai că statul subteran se rupsese în două. Victor Ponta era susținut de partea mai slabă. Partea mai puternică a sistemului subteran, dirijat de generalul Florian Coldea, voia capul premierului. Iar presiunea străzii nu era suficentă. Trebuia declanșată și o mișcare din interior. Din interiorul PSD. Și au fost utilizate în acest scop mai multe pârghii. Cea mai importantă a fost Liviu Dragnea.

Dragnea era bine plasat în ierarhia partidului. Logic avea toate șansele ca, în eventualitatea debarcării lui Victor Ponta, să ocupe poziția acestuia. Din acest motiv, Liviu Dragnea a făcut fix mișcarea pe care anterior o executase Victor Ponta, atunci când i-a dat brânci aliatului său de nădejde, Crin Antonescu. L-a pompat pe premierul de atunci cu suficient de multe informații false legate de ipotetice mișcări de stradă îndreptate împotriva Palatului Victoria, astfel încât lui Ponta i-au cedat nervii și a demisionat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: