Evenimentul Zilei > Actualitate > JO SOCI 2014. A rescris istoria JO şi l-a uimit pe Putin
JO SOCI 2014. A rescris istoria JO şi l-a uimit pe Putin

JO SOCI 2014. A rescris istoria JO şi l-a uimit pe Putin

Julia Lipnitskaia (15 ani) a devenit cea mai tânără campioană olimpică la patinaj.

Julia Lipnitskaia (15 ani) este sportiva în mare vogă la Jocurile Olimpice de la Soci. Patinatoarea a intrat în istorie după ce, duminică seara, a devenit cea mai tânără campioană olimpică la această disciplină.
"Este un geniu!"
Puştoaica s-a impus în proba feminină din cadrul concursului pe echipe şi a adus titlul suprem Rusiei. La această performanţă a contribuit şi Evgheni Pluşenko, cel care a învins în proba masculină. Julia a câştigat mai întâi statistica rece a cifrelor. A urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la vârsta de 15 ani şi 249 de zile. Până în acel moment, cea mai tânără campioană olimpică la patinaj a fost Tara Lipinski, cea care s-a impus la Nagano (Japonia) în 1998, la vârsta de 15 ani şi 253 de zile.
Pe de altă parte, Lipnitskaia a cucerit publicul. Camerele au surprins lacrimile multor iubitori ai patinajului, după ce micuţa sportivă a evoluat ireproşabil, acompaniată de muzica filmului "Lista lui Schindler". "Este un geniu!", a fost verdictul pe care l-a dat Pluşenko. Julia a fost aplaudată furtunos şi de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, cel care a felicitat-o personal pe tânăra campioană. "Am avut emoţii, dar am încercat să mă calmez. Nu poţi să nu ai emoţii, ar fi anormal. Acum, vreau să câştig medalia de aur şi în proba individuală". a spus campioana. Ea s-a născut la Ekateringurg, în 1998, iar la vârsta de 4 ani a pus prima dată patinele în picioare. A practicat, în paralel, şi gimnastica, dar s-a simţit atrasă mai mult de gheaţă.
S-a născut campioană!
În 2009, mama sa a decis să se mute la Moscova, alături de fiică, pentru ca aceasta să practice patinajul la nivel profesionist. Julia nu a avut rivali în Rusia, în perioada junioratului, şi a câştigat toate concursurile la care a participat. Succesul de la Soci nu este deloc o întâmplare. El a fost prevestit în urmă cu o lună, atunci când, în cadrul Campionatelor Europene, Julia a devenit "regina gheţii".
4 ani avea Julia Lipnitskaia în momentul în care a încălţat patinele pentru prima dată

  • Citiți mai multe știri despre Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci în secțiunea specială EVZ: Jocurile Olimpice de Iarna Soci 2014