Evenimentul Zilei > International > Japonezii iau în considerare un răspuns MILITAR AGRESIV împotriva amenințării NORD-COREENE
Japonezii iau în considerare un răspuns MILITAR AGRESIV împotriva amenințării NORD-COREENE

Japonezii iau în considerare un răspuns MILITAR AGRESIV împotriva amenințării NORD-COREENE

Japonia se gândește serios să ia măsuri care depășesc statutul său pacifist impus după al doilea război mondial, pentru a lovi ținte de peste mare. Propunerea Partidului Liberal Democrat (PLD) din Japonia este de a fi adoptate noi măsuri care să răspundă amenințărilor cu rachetă din partea Coreei de Nord, dezvoltându-se „capacitatea de a contraacata bazele inamice”, în eventualitatea unui atac cu rachetă asupra țării.

Hiroshi Imazu, președintele Comisiei de Cercetare pentru Securitate a PLD și fostul ministru al Apărării, Itsunori Onodera, a trimis o propunere privind apărarea antirachetă către premierul Shinzo Abe.

Onodera, care a condus ședința comisiei, a declarat presei, la final, că actualul sistem de apărare al Japoniei s-ar putea să nu facă față mai multor atacuri. „Există limitări ale sistemului nostru de apărare balistică (BMD) dacă se trag mai multe rachete”, a spus el. „Neutralizarea unei baze inamice și prevenirea lansării unui al doilea sau al treilea atac se încadrează la capitolul autoapărării. Nu reprezintă un posibil atac”, a adăugat el. 

(FOTO: Soldați din forțele aeriene japoneze, CNN)

În Japonia, îngrijorarea etse tot mai mare după mai multe testări de rachete balistice ale nord-coreenilor. La Începutul lunii, Phenianul a tras patru rachete balistice cu rază medie de acțiune, trei din ele au căzut la mai puțin de 200 de mile marine de coasta japoneză. 

Abe a declarat că guvernul său ia în considerare propunerea. „Noi credem că amenințarea din Coreea de Nord a ajuns la un nou stadiu, așa că o luăm foarte în serios. Îngrijorarea este împărtășită de SUA”, a mai spus el joi. 

„Intenționăm să analizăm ferm această propunere de azi”. 

Jeff Kingston, directorul pentru studii asiatice de la Universitatea Temple din Tokyo, a declarat pentru CNN că Abe este „într-o poziție favorabilă” pentru a avansa schimbări în Parlament, în ceea ce privește politica de apărare.  „În multe feluri, Abe propune reevaluarea normelor și valorilor aplicate după război”, a spus Kingston. Totuși, recent „testele nord-coreenilor i-au dat apă la moară și având în vedere că partidul său are majoritate în ambele Camere ale Parlamerntului, se află într-o poziție avantajoasă”. 

Japonia nu a lansat un atac pe un sol străin din al doilea război mondial. În prezent, orice contraatac asupra Coreei de Nord ar trebui să vină de pe bazele SUA din Japonia, pentru că Tokyo nu are echipamentele necesare pentru a conduce atacuri cu rază lungă de acțiune, spun analiștii.