Evenimentul Zilei > Actualitate > Premieră la paradă. Jandarmii defilează în uniforme de epocă
Premieră la paradă. Jandarmii defilează în uniforme de epocă

Premieră la paradă. Jandarmii defilează în uniforme de epocă

În anul Centenarului Marii Uniri s-au împlinit 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Pentru sărbătoarea care consfințește 100 de ani de la crearea României Mari, pe 1 Decembrie, jandarmii au pregătit un moment de excepție: în cadrul unui proiect de suflet al maiorului dr. Constantin Păun, împuternicit Şef Şerviciu Intendenţă şi Programe în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, au fost realizate costume de epocă, aidoma celor purtate în secolul XIX și în 1918.

Pe sub Arcul de Triumf vor defila un pluton de militari jandarmi purtand uniformă jandarm Moldova, gradul de „jandarm” (soldat), model 1850 și un pluton de militari jandarmi purtand uniformă soldat, jandarm rural, ţinută de campanie, model 1918. Achiziţia uniformelor este prevăzută în cadrul proiectului „«Neamurile trăiesc şi devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor» – NICOLAE IORGA – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”, aprobat de Ministerul Culturii cu ocazia aniversarii Centenarului Marii Uniri 1918-2018.

Pentru realizarea documentaţiei tehnice s-a folosit documentarul din muzee şi colecţii personale şi consultarea specialiştilor: Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeul ASTRA din Sibiu si dr. Emil Boboescu muzeograf în cadrul Muzeului Militar Naţional din Bucureşti. Uniformele sunt realizate cu imagini şi elemente originale și au fost realizate cu în atelierele ale SCM Artim, singura unitate unde se fac ținutele pentru Regimentul de Gardă. „Suntem mândri să aducem o contribuție la realizarea acestui proiect- simbol pentru sărbătoarea României, în anul Centenarului”, ne-a declarat Mihai Rădică, președinte Artim.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: