Editura Evenimentul si Capital

Premieră la paradă. Jandarmii defilează în uniforme de epocă

Autor: | | 3 Comentarii | 2060 Vizualizari

În anul Centenarului Marii Uniri s-au împlinit 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Un eveniment deosebit pentru jandarmi care vor defila, pe sub Arcul de Triumf, în costume de epocă.

Pentru sărbătoarea care consfințește 100 de ani de la crearea României Mari, pe 1 Decembrie, jandarmii au pregătit un moment de excepție: în cadrul unui proiect de suflet al maiorului dr. Constantin Păun, împuternicit Şef Şerviciu Intendenţă şi Programe în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, au fost realizate costume de epocă, aidoma celor purtate în secolul XIX și în 1918.

Pe sub Arcul de Triumf vor defila un pluton de militari jandarmi purtand uniformă jandarm Moldova, gradul de „jandarm” (soldat), model 1850.

De asemenea, va defila și un pluton de militari jandarmi purtand uniformă soldat, jandarm rural, ţinută de campanie, model 1918.

Achiziţia uniformelor este prevăzută în cadrul proiectului „«Neamurile trăiesc şi devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor» – NICOLAE IORGA – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”, aprobat de Ministerul Culturii cu ocazia aniversarii Centenarului Marii Uniri 1918-2018.

Pentru realizarea documentaţiei tehnice s-a folosit documentarul din muzee şi colecţii personale şi consultarea specialiştilor: Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeul ASTRA din Sibiu si dr. Emil Boboescu muzeograf în cadrul Muzeului Militar Naţional din Bucureşti.

Uniformele sunt realizate cu imagini şi elemente originale și au fost confecționate în ateliere ale SCM Artim și ale Romilitaria. SCM Artim are o tradiție de zeci de ani în confecționarea de ținute militare, unele dintre cele mai reprezentative fiind cele ale Regimentului 30 de Gardă al Armatei României, așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, în septembrie 2017. „Suntem mândri să aducem o contribuție la realizarea acestui proiect- simbol pentru sărbătoarea României, în anul Centenarului”, ne-a declarat Mihai Rădică, președinte Artim.

Eveniment istoric, pentru posteritate

Așa cum ne-a transmis maiorul Constantin Păun, proiectul vizează printre altele, dezvoltarea fondului muzeal al Muzeului Jandarmeriei cu replici ale uniformelor de jandarmi (8 modele de uniforma) din perioada 1850-1918 precum si desfăşurarea de acţiuni comemorative cu prilejul centenarului Marii Uniri 1918-2018 de către unităţi ale Jandarmeriei. Acestea sunt destinate organizării de defilări şi expoziţii. Scopul este promovarea imaginii şi istoriei Jandarmeriei Române, precum şi aducerea unui omagiu eroilor jandarmi căzuţi în luptele pentru apărarea şi reîntregirea hotarelor României Mari. Ofițerul ne-a oferit și câteva detalii despre aceste uniforme unice care vor fi purtate de jandarmi cu ocazia Zilei Naționale a României, la parada organizată cu acest prilej,

Astfel, pe 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf vor defila:

  • un pluton de militari jandarmi purtand uniformă jandarm Moldova, gradul de „jandarm” (soldat), model 1850;

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI