Iulia Timoşenko ar putea fi acuzată de înaltă trădare şi ar putea primi încă 8 ani de închisoare

Iulia Timoşenko ar putea fi acuzată de înaltă trădare şi ar putea primi încă 8 ani de închisoare

Justiţia ucraineană ar putea extinde pedeapsa cu închisoarea pentru ex-premierul Iulia Timoşenko, acuzând-o de înaltă trădare, pentru semnarea acordului cu Gazpromul, în 2009.

O comisie parlamentară, care investighează circumstanţele în care a fost semnat acordul între firma ucraineană Naftogaz şi cea rusească Gazprom, a găsit un document care "confirmă faptul că Timoşenko a avut interese personale când a semnat acel contract în numele guvernului de la Kiev, care nu avea nimic de câştigat". Parlamentarul Inna Bogoslavskaia, preşedinta acelei comisii, a declarat pentru ziarul Kommersant, că documentul de 22 de pagini, care a fost oferit comisiei de serviciile secrete, conţine o decizie a procurorului general rus privind închiderea unui dosar penal, în 2001, în care Timoşenko era acuzată că ar fi oferit mită oficialilor din Ministerul rus al Apărării, pe vremea când conducea principala companie distribuitoare de gaz, Sistemele Energetice Unite ale Ucrainei (UES).

Procurorii ruşi au abandonat cazul în 2005, din cauza că faptele s-ar fi prescris. Totuşi, anul trecut, colegii lor ucrainieni au deschis o anchetă contra lui Timoşenko, acuzând-o de folosirea frauduloasă a 400 de milioane de dolari din bugetul guvernului, pentru a plăti o datorie a UES către Rusia. "Comisia parlamentară a reuşit să demonstreze că Timoşenko a acţionat ilegal şi şi-a urmărit propriile interese când a semnat acordurile, din 2009, cu Gazprom. Comisia consideră că Timoşenko a fost nevoită să semneze un acord care nu aducea beneficii Ucrainei pentru că era direct dependentă de partea rusă, din cauza datoriei existente şi a cazului penal în care a fost găsită vinovată", a explicat Bogoslavskaia. Ea a adăugat că, totuşi, comisia nu poate clasifica acest act ca unul de înaltă trădare, pentru că nu are suficiente dovezi în acest sens. "Conform legilor ucrainiene, pentru a se stabili acest lucru, trebuie să dovedeşti că a fost vorba de o tentativă intenţionată de a boicota economia ţării", a mai spus parlamentarul. Comisia va prezenta, vineri, un raport final pe această temă, în plenul Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News