Evenimentul Zilei > Economie > ITP-ul este obligatoriu! Atenție să nu rămâneți fără numerele de înmatriculare
ITP-ul este obligatoriu! Atenție să nu rămâneți fără numerele de înmatriculare

ITP-ul este obligatoriu! Atenție să nu rămâneți fără numerele de înmatriculare

În plină criză provocată de coronavirus, autoritățile competente au uitat să introducă pe lista actelor administrative care se prelungesc automat, pe perioada stării de urgență, și Inspecțiile Tehnice Periodice, celebrul ITP.

Astfel, șefii agențiilor județene a Registrului Auto Român au fost informați de la structura centrală, că ITP -ul este un act care trebuie făcut la timp, și în conformitate cu normele în vigoare. ”Certificatul ITP nu intră sub incidența ordonanțelor militare de până acum, agenții economici care le emit nefiind autorități publice; Siguranța deplasării pe drumurile publice trebuie să rămână o prioritate și în această perioadă; Prezentarea la o stație autorizată pentru ITP poate constitui o urgență, în spiritul ordonanțelor militare, care se poate invoca drept motiv al deplasării, coroborată în special cu Adeverința angajatorului care atestă imperativitatea utilizării autovehiculului; Necesitatea limitării efectelor financiare negative ale stării de urgență”, se arată într-un mail expediat tuturor șefilor de agenții.

Concluzia principală este a RAR este că în prezent ”nu există suport juridic pentru ca valabilitatea certificatelor de ITP să fie prelungită”.

Totuși, mai spun șefii de la RAR, dacă decidenții politici sau militari consideră că acest act trebuie prelungit automat, până la data expirării duratei stării de urgență, atunci mai multe ministere trebuie să își dea acordul. ”Dacă totuși se apreciază de către decidenții politici că valabilitatea ITP trebuie prelungită, prin similitudine cu cea documentelor emise de autoritățile publice atunci opinăm că este absolut necesar ca orice astfel de decizie să fie însușită legislativ cel puțin de două ministere (Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor), având în vedere implicațiile asupra suspendării înmatriculării, legalității circulației pe drumurile publice, stării tehnice a vehiculelor și răspunderea în caz de accident”, se arata în mailul cu pricina.

Mai mult, singura soluție pentru ca oamenii să nu mai fie plimbați pe drumuri, în aceste zile critice, stă în emiterea unei alte ordonanțe militare. ”Sigur că introducerea printr-o ordonanță militară a aspectului legat de eventuala prelungire a valabilității ITP este o soluție acoperitoare și mai rapidă, dar care trebuie să prevadă că termenul de efectuare a ITP, în cazul celor care expiră în perioada stării de urgență, va fi cel mai târziu după trei luni de la data încetării stării de urgență”.