Americanii fac mereu totul numai aşa cum vor ei, în privinţa asta nu se negociază. Comandantul lor Şef nici nu pune problema să sosească la Taormina într-un elicopter oarecare, italienesc, AW-101, ca şi ceilalţi şefi de stat şi de guvern, ei… nişte muritori de rând. Astfel,  Donald va ateriza cu Air Force One la baza militară de la Signorella în seara de 25 mai şi se va deplasa către heliportul din Taormina cu un număr neprecizat de elicoptere pictate cu stele şi dungi, cel puţin două din supranumitele ''bufniţe'', fără a se şti sau bănui în care se află cu adevărat preşedintele SUA, plus alte două la supraveghere deasupra, pentru a proteja aterizarea şi transbordarea în automobil, american şi acesta după cum e obiceiul şi…răbdare, fiindcă la ultima vizită a lui Bush la Roma automobilul în care se afla, s-a defectat pe via del Corso.

Procedura de siguranţă este bine definită, dar neclară. Elicopterul cu Trump va ateriza, dar unde?  Sunt prevăzute două heliporturi pentru summitul G7 din 26 şi 27 mai, când liderii SUA, Italiei, Canadei, Japoniei, Germaniei, Regatului Unit şi Franţei ( acela care se va afla la Elisee' după vot), plus preşedinţii Comisiei europene şi Consiliului european, vor decide destinele lumii asupra ambientului şi a culturii.
Cât despre cei doi kilometri până în centrul oraşului, granzii vor ave ceva de suferit din pricina vreunei gropi de pe şoseaua îngustă.  Taormina este un oraş turisitic cu 90 de hoteluri dintre care 11 de 5 stele, comerţul stradal e pitoresc, oamenii volubili.
 
Toate locurile în hoteluri au fost deja rezervate de către mii de delegaţi la întâlnirea la vârf, cel puţin 3.000 de persoane (agenţi, intelligence, furnizori), 2.500 de jurnalişti, 2.200 forţe de ordine italiene, în timp ce 4.000 de militari vor fi cantonaţi în cazarme sau pe nave. În orice caz, şeful local al hotelierilor Italo Mennella, spune că sunt pregătiţi să gazduiască în condiţii ireproşabile toţi clienţii într-un oraş blindat. Ca un fapt divers, se pun la punct ultimele detalii la programul primelor doamne, un program mai atractiv decât oricând.

Citește și: