“Un medicament experimental ar putea inhiba noul coronavirus, susțin medicii de la Spitalul San Raffaele din Milano, unde starea de sănătate a unui bărbat de 71 de ani s-a îmbunătățit după 10 zile de tratament.

Pacientul este printre persoanele expuse la cel mai mare risc.  Are diferite patologii, printre care hipertensiune arterială, insuficiență renală și hipercolesterolemie.

Bărbatul, care fusese internat în spital pentru o operație, a fost diagnosticat și cu pneumonie, care s-a dovedit a fi consecința infecției cu COVID-19.

Medicii, care au relatat despre cazul pacientului într-un studiu, i-au administrat medicamentul experimental. După 48 de ore de la începerea tratamentului, „pacientul a arătat o îmbunătățire vizibilă a tuturor parametrilor anormali la momentul inițial, cu o ulterioară evoluție rapidă a amplului răspuns inflamator asociat cu COVID-19”.

Îmbunătățirea parametrilor de laborator a fost asociată și cu „performanța respiratorie, cu o reducere treptată a necesității măștii de oxigen”, ceea ce a făcut ca bărbatul să poată respira singur după aproximativ zece zile.

Medicamentul experimental administrat „pacientului 1” se numește Amy-101 și aparține „inhibitorilor de complement”. Sistemul de complement este totalitatea proteinelor utilizate de sistemul imunitar pentru combaterea virusurilor și bacteriilor.

Un studiu asupra Sars-CoV-2 a demonstrat că activarea componentei C3 a sistemului de complement poate agrava boala.

„Acest lucru sugerează că inhibarea C3 poate atenua, de asemenea, complicațiile inflamatorii pulmonare ale infectării cu Sars-CoV-2”, au explicat cercetătorii într-un articol în revista „Nature”.

Amy-101 țintește proteina C3, încercând să evite apariția „furtunii de citokine” aflate la originea agravării bolii. Medicamentul acționează în cursul „furtunii”, spre deosebire de alte două medicamente experimentale (tocilizumab și anakinra), care blochează interleukinele 6 și 1.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE