Evenimentul Zilei > International > Italia în luptă cu obezitatea. Din toamnă lansează meniuri vegetariene în cantinele instituţiilor de învăţământ
Italia în luptă cu obezitatea. Din toamnă lansează meniuri vegetariene în cantinele instituţiilor de învăţământ

Italia în luptă cu obezitatea. Din toamnă lansează meniuri vegetariene în cantinele instituţiilor de învăţământ

Noile meniuri au fost gândit după ce au discutat cu studenții şi câteva întâlniri cu Asociaţia Bucătarilor din Torino. „Un nou mod de a alege să mănânci" explică consilierul pentru Educație Federica Patti. Este începutul unui proces care ar putea duce în cele din urmă la introducerea pe lângă meniul regiunilor italiene şi alte tipuri de mâncare din toată lumea. Noile meniuri prevăd feluri de mâncare simple, cum ar fi penne cu sos de roşii, linte fiartă, orez și mazăre, fasole și salate pentru toate gusturile.

De fapt, nu este prima dată când o administraţie locală a încercat de a introduce mai multe opțiuni cu meniuri vegetariene  în cantinele școlare. Dar încercările aproape întotdeauna au eșuat. La Milano, în 2013, a fost făcută o încercare (pentru o singură zi, 01 octombrie) testarea unui meniu vegetarian – semnat de către bucătarul-șef Pietro Leeman – pentru copii de grădiniță, la scoli  elementare și medii, dar în cele din urmă, aproape nimeni nu a apreciat. În timp ce în Florența a existat o revoltă reală a părinților împotriva introducerii unui meniu mai tradițional în școală şi cantine din oraș, care a inclus mai multe legume.

Important este că primarul  oraşului Torino a promis un angajament special pentru promovarea nutriției vegetariene și vegane, deoarece este la fel de îngrijorat de faptul că hrana nesănătoasă este peste tot, iar elevii şi studenţii neavând alte alternative de a mânca la cantinele şcolare sunt predispuşi la obezitate. Nici noi suntem departe de aceste probleme, peste tot vedem din ce în ce mai mulţi copii, tineri supraponderali şi numai din cauza alimentaţiei nesănătoase. Dar… cine să se preocupe?