Constanța este al doilea oraș, după București, care primește din partea Fundației SMURD două motociclete multifuncționale. Ele sunt destinate îmbunătăţirii activităţii de intervenţie, tip SMURD, desfăşurate de ISU Dobrogea. “ Cei 13 paramedici piloți au urmat cursuri de pregătire și cursuri de conducere preventivă la Academia Titi Aur. Motocicletele vor fi folosite ziua și pe condiții meteo normale. Astăzi va fi introdusă pe intervenție prima dintre cele două motociclete, iar în două-trei săptămâni vor acționa amândouă. Din 30 august, alte două motociclete vor fi trimise și la Cluj”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, în piața Ovidiu, din Constanța. 

Acest proiect a fost implementat iniţial în Bucureşti, unde timpul foarte scurt de răspuns al motocicletelor SMURD la intervenție, de doar 3 – 5 minute în medie, comparativ cu media de aproximativ 8 minute a unei ambulanțe, în peste 2100 de acţiuni de salvare în 2016, au dovedit eficiența acestui serviciu. Existența unei flote de motociclete SMURD va face posibilă executarea de misiuni de intervenție, cu plecare aproape instantanee la solicitări și cu costuri minime, având în vedere consumul scăzut de carburant.

Cele două motociclete, ce au intrat în dotarea ISU Dobrogea sunt echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgențăşi alte echipamente specifice. De asemenea, motocicletele sunt dotate și cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, dar și cu sisteme speciale de comunicații. Viteza maximă este de 190 km/oră. Iar valoarea unei motociclete, cu echipament cu tot, ajunge la 25.000 de euro.

 

 

Te-ar putea interesa și: