Evenimentul Zilei > Istoria secreta > ISTORII RECENTE. “Al Capone” de Olanda A trimis la moarte peste 3.000 de evrei
ISTORII RECENTE. “Al Capone” de Olanda A trimis la moarte peste 3.000 de evrei

ISTORII RECENTE. “Al Capone” de Olanda A trimis la moarte peste 3.000 de evrei

Evenimentul Istoric prezintă povestea unuia dintre cei mai diabolici criminali nazisti. Supranumit „Al Capone” al Olandei, Dries Riphagen a fost unul dintre criminalii nazişti care a reuşit să scape de urmărirea autorităţilor după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Echipa pe care o coordona a trimis peste 3.000 de evrei în lagărele de concentrare numai în anul 1943, dar ceea ce a atras atenţia a fost metoda prin care Riphagen îi prindea: îi convingea că el îi protejează de nazişti, astfel că evreii îşi aduceau prietenii în faţa lui convinşi că este salvarea lor. După război, olandezul a ajuns să fie unul dintre prietenii de încredere ai Evitei Peron, prima doamnă a Argentinei. A murit în libertatea într-o clinică din Elveţia.

Dries Riphagen este considerat cel mai mare criminal nazist al Olandei în cel de-al Doilea Război Mondial. Metodele cinice de prindere a evreilor le-a deprins însă în adolescenţă. Pe când avea şase ani mama sa a murit, iar tatăl său s-a recăsătorit la scurt timp, dar fiind alcoolic nu a fost preocupat de viaţa copilului.

La 14 ani, Riphagen se angajează ca marinar şi după numai un an ajunge în Statele Unite unde rămâne pentru doi ani. Aici intră în contact cu mafioţii locali pentru care începe să lucreze. De la ei învaţă să se descurce într-o lume dură şi să aibă succes într-o fugă continuă de poliţie şi de autorităţi.

De aici i se va trage mai târziu şi renumele de „Al Capone al Olandei”. Întors în ţara natală, Riphagen îşi creează o structură.. (cititi mai mult in Evenimentul Istoric)