Evenimentul ZileiIstoria secretaIstoria secretă. Sovieticii au declanșat Operațiunea Infektion ca să pună în cârca SUA apariția SIDA

Istoria secretă. Sovieticii au declanșat Operațiunea Infektion ca să pună în cârca SUA apariția SIDA

Istoria secretă. Sovieticii au declanșat Operațiunea Infektion ca să pună în cârca SUA apariția SIDA
Știrile false (Fake News) au fost inventate de serviciile secrete sovietice cu mult timp înainte ca internetul să se răspândească în întreaga lume. Scopul acestor știri neadevărate era să distrugă credibilitatea dușmanilor Kremlinului.

Unul dintre cele mai interesante cazuri ale folosirii știrilor false este așa-numita operațiune „Infektion”, operațiune a cărei existență a fost recunoscută public de liderul KGB Eugeny Primakov în 1992, în timpul efemerei transparențe de pe vremea lui Boris Eltsîn.

Operațiunea „Ingektion”, prima știre falsă

Operațiunea a avut ca scop să răspândeascî ideea că virusul HIV a fost dezcoltat și răspândit de guvernului american.
Sovieticii au acționat cu multă grijă, folosindu-se de intermediari pentru a da credibilitate acestei invenții. Unul dintre principalele instrumente utilizate a fost un ziar indian, Patriot, fondat și finanțat de ruși încă din anii 1960.


Iaurtul ne poate salva de Covid-19? Savanții israelieni, aproape de o descoperire epocală


În 1983, ziarul a publicat informația, punând-o pe seama indiscreției unui om de știință american, care a vorbit despre o serie de experimente care au scăpat de sub control la centrul de cercetare Fort Detrick, Maryland.

KGB-ul își pune colaboratorii la treabă

Ceva mai târziu, KGB a cerut colaborarea serviciilor est-germane Stasi și a serviciilor bulgărești pentru a răspândi știrea falsă.
Conform unei tehnici îndelung studiate de difuzare: zeci de ziare sovietice au preluat indiscreția, apoi, știrea falsă și-a croit treptat drum spre ziarele și revistele cu simpatii comuniste, în special din lumea a treia.


“Savanții” din SUA cultivă embrioni de maimuță-om. Știința fără Dumnezeu deschide Cutia Pandorei


„Realizăm o serie de măsuri active legate de apariția SIDA”, le-au scris spionii sovietici colegilor lor bulgari, citând rapoartele de presă apărute. „Scopul este de a crea o opinie favorabilă față de noi, demonstrând că boala este rezultatul unor experimente secrete efectuate de serviciile de securitate americane și de Pentagon”.

Pentru a face minciuna și mai credibilă, Stasi a folosit un raport scris de un biolog german, Jacob Segal, care a fost distribuit în timpul unui summit al țărilor nealiniate și în alte circumstanțe oficiale. Acest raport a contribuit la oferirea unei baze științifice întregii campanii de dezinformare. Pe atunci, nici Internetul, nici termenul de „știri false” nu existau încă, dar metodele nu erau diferite de cele de astăzi. De altfel, teoreticienii conspirației mai susțin și astăzi că HIV a fost creat în laborator, scrie ziarul italian Il Giornale.

Se face lumină în cea mai mare controversă legată de Covid-19. Studiul care ar putea schimba datele problemei


Accesează: