Evenimentul Zilei > Actualitate > Israelul pregateste „lovituri nucleare chirurgicale” in Iran
Israelul pregateste „lovituri nucleare chirurgicale” in Iran

Israelul pregateste „lovituri nucleare chirurgicale” in Iran

Israelul a intocmit planuri secrete pentru a bombarda cu arme nucleare tactice uzinele iraniene de imbogatire a uraniului.

Potrivit unor surse militare israeliene citate de publicatia britanica "Sunday Times", doua escadrile ale aviatiei israeliene se antreneaza pentru o eventuala misiune de atac asupra locatiilor iraniene folosind proiectile cu incarcatura nucleara de mica putere, cunoscute sub numele de „distrugatoare de buncare”.

Bombele israeliene ar avea fiecare o forta echivalenta cu o cincime din puterea bombei de la Hiroshima. Potrivit planurilor, bombe conventionale ghidate prin laser vor sapa „tuneluri” in interiorul obiectivelor. Imediat dupa aceea, o „mini-nucleara” ar urma sa loveasca una dintre uzinele complexului iranian de la Natanz, explodand la mare adancime pentru a se reduce riscul contaminarii radioactive.

Potrivit publicatiei britanice, planurile ar fi fost trasate pe baza informatiilor si prognozelor furnizate de agentia israeliana de informatii Mossad, conform carora Iranul produce suficient uraniu imbogatit pentru a se dota cu arma nucleara in circa doi ani.

Mai multe instalatii nucleare iraniene au fost construite la mare adancime, sub cel putin 20 de metri de beton si stanca. Totusi, dupa cum declara una dintre sursele israeliene, un atac cu arme nucleare va fi decis numai daca un atac conventional ar fi sortit esecului, iar Statele Unite ar refuza sa intervina.

Sperietoare pentru Teheran

Oficiali israelieni si americani s-au reunit de mai multe ori pentru a discuta despre o posibila actiune militara. Analistii militari consultati de „Sunday Times” afirma ca dezvaluirea acestor planuri ar avea, de fapt, ca scop realizarea unor presiuni asupra Iranului pentru a renunta la fabricarea uraniului imbogatit.

Totodata, dezvaluirile ar viza atragerea Statelor Unite in aceasta actiune ori pregatirea opiniei publice internationale cu privire la declansarea atacului.

Tinta principala a atacului israelian ar fi complexul de la Natanz, unde au fost instalate zeci de centrifuge pentru imbogatirea uraniului. Un alt obiectiv ar fi instalatiile de conversie a uraniului de la Isfahan, unde, potrivit recentei declaratii a unui oficial iranian, ar fi fost stocate in buncare peste 250 de tone de substante folosite la imbogatirea uraniului.

Atacarea acestui obiectiv este foarte riscanta deoarece uzina este situata in apropierea metropolei Isfahan, cu 4,5  milioane de locuitori.
Israelul denunta „informatiile absurde”

Un inalt responsabil israelian a reactionat ieri dur la adresa articolului publicat de „Sunday Times”, calificand drept „absurde” informatiile privind existenta unui asemenea plan. In acelasi timp, Iranul a lansat ieri un avertisment la adresa Israelului, aratand ca un atac militar nu va ramane fara replica, iar „agresorul va regreta rapid actul sau”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: