"Intenţionăm să reţinem o parte din sumele plătite lunar Autorităţii Palestiniene de Israel, în replică la acţiunile unilaterale ale palestinienilor. Faptul că Autoritatea Palestiniană oferă în fiecare lună mari sume de bani deţinuţilor palestinieni şi familiilor lor este o formă de sprijin a terorismului. Nu intenţionăm să plătim palestinienilor echivalentul acestor bani", a precizat sursa citată.

Autoritatea Palestiniană plăteşte sub formă de alocaţii lunare indemnizaţii fiecărui deţinut în Israel, care variază între 400 de dolari, pentru sentinţe de mai puţin de trei ani, şi peste 3.000 de dolari, pentru condamnaţii la peste 30 de ani de închisoare.

Ministrul palestinian pentru problemele deţinuţilor, Issa Qaraqae, a estimat că "această iniţiativă ar putea fi periculoasă, israelienii caută să vizeze deţinuţii pentru că ştiu cât de importantă este această problemă pentru poporul palestinian".

Aproximativ 5.000 de palestinieni sunt deţinuţi în Israel.

Potrivit acordului încheiat în iulie, sub medierea secretarului de Stat american John Kerry, Israelul s-a angajat să elibereze în patru faze 104 deţinuţi încarceraţi înaintea acordurilor de la Oslo din 1993. În schimb, conducerea palestiniană a acceptat să suspende orice demers de aderare la organizaţii internaţionale până la sfârşitul discuţiilor.

Israelul a refuzat însă să elibereze la 29 martie, cum era prevăzut, un al patrulea şi ultim contingent de deţinuţi, cerând prelungirea negocierilor după 29 aprilie.

În replică, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a semnat la 1 aprilie cererile de aderare a Palestinei la 15 convenţii şi tratate internaţionale, considerând că noile cerinţe impuse de Israel pentru aceste eliberări l-au dezlegat de angajamentul său.