Hasher Jallal Taheb, un musulman de 21 de ani din Cumming, statul american Georgia, a fost învinuit oficial miercuri pentru intenția de a distruge clădiri ale Statelor Unite.

Tânărul, care este un simpatizant al ISIS, plănuia să facă o gaură în zidul Casei Albe cu un lansator de rachete AT4 de calibrul 84 de milimetri și apoi să ucidă cât de mulți oameni ar fi putut, folosind puști semi-automate de asalt și bombe artizanale, se arată în declarația făcută sub jurământ de unul dintre agenții FBI.

Poliția locală a fost sesizată în martie 2018 de un apropiat al lui Taheb că acesta se radicalizase și pregătea acțiuni teroriste. La rândul ei, poliția a sesizat FBI-ul.

Biroul de Investigații a descoperit că suspectul încercase anterior să plece în Orientul Mijlociu și să lupte alături de ISIS. Cum nu a putut obține un pașaport, s-a orientat spre obiective din Statele Unite.

FBI a reușit să infiltreze un agent sub acoperire în anturajul lui Taheb, iar acesta a devenit în scurt timp confidentul teroristului, declarându-se gata să ia parte la atacuri.

Prietenul meu jihadist din FBI

Taheb s-a întâlnit cu agentul de mai multe ori în decembrie și au corespondat folosind o aplicație pentru codarea mesajelor.

În cursul uneia dintre întâlniri, potrivit depoziției agentului FBI, tânărul „a declarat că dacă s-ar duce într-o țară străină ar fi doar unul printre mulți alții, însă dacă rămâne în Statele Unite poate provoca distrugeri mai mari”. El „a explicat că Jihadul este datoria cea mai înaltă a Islamului, că dorea să provoace cât mai multe distrugeri și intenționa să devină un martir, ceea ce însemna că se aștepta să moară în timpul atacului”, se mai arată în depoziția ofițerului FBI în instanță.

Jihadistul i-a mărturisit agentului că în afară de Casa Albă, pe lista de posibile ținte se mai aflau Statuia Libertății din New York sau monumentele lui George Washington și Abraham Lincold din capitala americană. La o altă întâlnire, Taheb i-a arătat agentului o schemă desenată de mână a parterului Aripii de Vest a Casei Albe și un plan detaliat al atacului și i-a cerut să-i facă rost de arme și explozibi, intenționând să-și vândă mașina sau să o schimbe pe arsenalul de care avea nevoie.

 Jihadistul i-a spus „complicelui” său că aveau nevoie de o „bază” unde să se întâlnească și unde să filmeze un video pentru a-i mobiliza pe oameni sub steagul Profetului: „A afirmat că el va fi naratorul, că vor fi prezentate clipuri cu musulmani oprimați, iar pe fundal vor apărea steagurile american și israelian arzând”, se arată în declarația din instanță a ofițerului FBI.

Arestarea din parcare

Săptămâna trecută, Taheb i-a spus agentului că dorește să facă rost de arme imediat și să dea atacul în jurul datei de 17 ianuarie. Jihadistul și agentul FBI s-au întâlnit miercuri într-o parcare din localitatea Buford cu un alt agent acoperit care a adus trei puști semi-automate de asalt, trei dispozitive explozive cu detonare prin telecomandă și o rachetă anti-tanc oferite în schimbul mașinii lui Taheb. Când târgul a fost încheiat, Taheb s-a suit într-o mașină închiriată în care încărcase arsenalul. Acesta a fost momentul în care a fost arestat.

 

Te-ar putea interesa și: