Evenimentul Zilei > International > ISIS are un aliat letal în Europa: Mafia italiană
ISIS are un aliat letal în Europa: Mafia italiană

ISIS are un aliat letal în Europa: Mafia italiană

Camorra, Cosa Nostra și N’Dranghetta îi aprovizionează pe Jihadiști cu arme, pe care aceștia le folosesc în atacurile din Occident. Tot Mafia italiană acordă sprijin logistic pentru circulația nestingherită a teroriștilor prin Europa. În schimb, aceștia oferă bani și droguri

În aceeași zi în care Bruxelles- ul devenea o baie de sânge, la Napoli era arestat Aziz Ehsan, un irakian de 46 de ani. Sesizată de serviciile secrete francobelgiene, poliția italiană anti- mafia era pe urmele lui de mai multe zile, pentru a descoperi ce caută un individ cunoscut pentru legăturile sale cu ISIS în inima teritoriului controlat de Camorra.


Ehsan era subiectul unui mandat de arestare internațional, emis în Elveția, unde era căutat pentru mai multe infracțiuni, printre care fals, atac armat și deținere ilegală de arme.

Poliția italiană spera ca urmărindu- l, să descopere mai multe detalii despre legăturile dintre Mafia și terorismul islamic. Însă, după atacurile de la Bruxelles, Ehsan a fost arestat imediat, autoritățile nevrând să riște nimic.

De la atacurile asupra redacției Charlie Hebdo, oficiali italieni din diviziile anti- tero și anti-mafia au dezvăluit legăturile vechi dintre jihadiști și Camorra napolitană, ca și ramificațiile spre Cosa Nostra siciliană și N’Dranghetta calabreză. Poliția anti-mafia a făcut în ultimele 12 luni trei arestări masive, ocazie cu care a confiscat ade vărate arsenale (puști Kalașnikov, mitraliere , veste antiglonț și cantități uriașe de muniție) gata să fie vândute rețelelor teroriste. S-au descoperit, tipărite în arabă, franceză și italiană, inclusiv liste de prețuri pentru o mare varietate de armament, mergând de la 250 la 3000 de euro.

„Napoli este de mulți ani o bază logistică centrală pentru Orientul Mijlociu. Camorra este activă și în lumea terorismului jihadist, care include Napoli”, declara pentru Daily Beast, Franco Roberti, un important judecător antimafia, înainte de atacurile de la Bruxelles. „Napoli se pretează la acest tip de activitate. S-au înregistrat numeroase contacte între jihadiști și clanurile Camorrei.”

La rândul său, Pierluigi Vigna, procurorul național anti-mafia, declara în 2012, înainte de a muri: „Avem dovezi că grupuri din Camorra sunt implicate în traficul de arme contra droguri cu grupările teroriste”.

Camorra Travel Tour

Anchetatorii spun că unul dintre flagelurile cele mai greu de combătut este ajutorul logistic pe care îl primesc jihadiștii pentru a circula prin Europa. Vara trecută, Salah Abdeslam, care până săptămâna trecută era cel mai căutat om din lume, a putut să călătorească nestingherit în Italia, grație unei rețele specializate de sprijin. Autoritățile italiene spun că Abdeslam s-a suit pe un feribot în Grecia, cu direcția Bari, în luna august, și a folosit un card de debit italian preplătit, până la atacurile de la Paris. Abdeslam a folosit documente de identitate falsificate, dar cu numele său real. Însă, chiar mai înspăimântător decât faptul că cel mai căutat om de pe planetă circulă nestingherit prin Occident, este faptul că armele traficate în Italia ajung să fie folosite de jihadiști pentru atacuri în Europa. Michele del Prete, un oficial anti- tero italian, avertizează asupra parteneriatului dintre Mafia și Jihad: „Este dovedit că climatul infracțional din Napoli a creat condiții favorabile pentru sprijin logistic, trafic de arme și documente false”. Iar judecătorul Roberti punctează: „Campania (regiunea din sudul Italiei – n.r.), mai ales provincia Caserta și capitala ei, Castel Volturno, este una dintre principalele porți de intrare în Europa a celor care vor să devină teroriști”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: