Isărescu: deprecierea cursului are o amploare redusă

Isărescu: deprecierea cursului are o amploare redusă

Deprecierea leului nu este una de amploare, a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, citat de Agerpres.

”Avem totuşi trei ani în care diferenţialul de inflaţie între România şi Europa a fost în defavoarea noastră. Situaţia internă din România, în 4 luni avem două schimbări de Guvern, o lună de manifestaţii, proteste sociale, iarnă destul de grea. Să nu trecem cu vederea nici aceste lucruri pe care nu puteam să le întrevedem în toamna anului precedent. Amploarea este mică. Nu vorbim de o depreciere de amploare a cursului”, a afirmat Isărescu într-un briefing de presă,după ședința Consiliului de Administrație al BNR. Reacția cea mai puternică a fost cea a străinilor Guvernatorul Băncii Naționale a avut un discurs optimist și în ceea ce privește impactul evoluției cursului asupra inflației. ”Impactul cursului asupra inflaţiei va fi limitat. Să vedem cum va fi anul agricol. Nu vedem, însă, un impact major. Probabil vor fi variaţii de 0,1 - 0,2 - 0,3 procente, mai puţin semnificative. Săptămâna următoare, când se publica cifrele, vom avea o inflaţie în jur de 2%”, a spus Isărescu.

Nu în ultimul rând, oficialul BNR a remarcat faptul că reacția cea mai puternică nu a fost la București, ci pe piața valutară internațională, unde euro a ajuns pe data de 1 mai la 4,46 lei. Drept urmare, investitorii străini sunt primii care ar trebui liniștiți în momente de instabilitate politică, mesajele transmise de la București având un impact mai mare decât asupra băncilor locale.

Ne puteți urmări și pe Google News