Evenimentul Zilei > Actualitate > IRONIA ISTORIEI. Deveselu este o FOSTĂ BAZĂ SOVIETICĂ. Stalin, CREATORUL locului în care SUA şi-a ACTIVAT RACHETELE
IRONIA ISTORIEI. Deveselu este o FOSTĂ BAZĂ SOVIETICĂ. Stalin, CREATORUL locului în care SUA şi-a ACTIVAT RACHETELE

IRONIA ISTORIEI. Deveselu este o FOSTĂ BAZĂ SOVIETICĂ. Stalin, CREATORUL locului în care SUA şi-a ACTIVAT RACHETELE

Baza de la Deveselu, declarată operaţională vineri, are o istorie inedită.

Baza militară din judeţul Olt a fost construită în 1952, cu bani veniţi din Uniunea Sovietică, care la acea vreme era condusă de Iosif Vissarionovici Stalin, marcat de istorie din cauza execuţiilor sumare sau a trimiterilor în Gulag a milioane de persoane.

Conform Digi24, la Deveselu s-au înregistrat câteva premiere: aterizări ale avioanelor MiG 15 şi primul zbor supersonic cu un MiG 19.

În prezent, scutul este subiect de dispută între Statele Unite şi Rusia. Rusia consideră că baza militară de la Deveselu îi ameninţă securitatea, în timp ce SUA şi Alianţa Nord-Atlantică privesc proiectul antirachetă ca pe o măsură eficientă de protecţie în cazul în care potenţialii inamici pornesc un război cu rachete balistice.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.