Irlanda se pregăteşte să împrumute zeci de miliarde de euro

Irlanda se pregăteşte să împrumute zeci de miliarde de euro

Guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Patrick Honohan, a declarat astăzi că se aşteaptă ca discuţiile dintre Irlanda şi partenerii săi europeni să se încheie cu perfectarea unui împrumut "de câteva zeci de miliarde de euro", a relatat postul de radio RTE, preluat de France Presse.

"Aşteptările (UE şi ale FMI), precum şi ale mele, sunt că un împrumut va fi pus la dispoziţie. Este ceea ce eu mă aştept şi şi nu găsesc această perspectivă chiar atât de îngrijorătoare", a subliniat Monohan.

"Va fi un împrumut semnificativ. Vorbim de un împrumut foarte important, de câteva zeci de miliarde de euro", a răspuns guvernatorul, întrebat despre suma pe care statul irlandez intenţionează să o împrumute.

Experţii europeni şi ai FMI încep astăzi o vizită delicată la Dublin unde vor încerca să convingă Irlanda, foarte atentă cu orice acţiune ce i-ar putea aduce atingere independenţei sale fiscale, să accepte un plan internaţional de asistenţă a băncilor, al căror grad de îndatorare ameninţă echilibrul zonei euro.

Un ministru din guvernul irlandez a declarat însă că este de acord cu analiza guvernatorului Băncii Centrale. "Cred că guvernatorul a formulat bine lucrurile. Nu contest ceea ce a spus", a subliniat Eamon Ryan, ministru al Comunicaţiilor. Ryan a adăugat că se aşteaptă ca guvernul să prezinte, la jumătatea săptămânii viitoare, un plan de austeritate de 15 miliarde de euro, extins pe următorii patru ani, pe care îl pregăteşte de mai multe săptămâni.

"În interesul contribuabilului"

Reacţionând la declaraţiile lui Honohan, ministrul irlandez de finanţe, Brian Lenihan, a afirmat că un acord cu UE şi FMI pentru obţinerea "unui fond de siguranţă ar fi dezirabil", dar a subliniat că orice discuţie pe această temă se face "în interesul contribuabililor", aluzie clară la reticenţa populaţiei faţă de un astfel de ajutor extern.

De altfel, un grup de persoane a manifestat astăzi în faţa sediului Ministerului de Finanţe împotriva "dictaturii FMI şi a UE" în timp ce Enda Kenny, liderul opoziţiei, a cerut demisia guvernului pentru "umilinţa adusă populaţiei".

Între timp, executivul se pregăteşte să anunţe, săptămâna viitoare, un plan de austeritate pe patru ani în valoare de 15 miliarde de euro. Măsurile ar viza reducerea deficitului bugetar de la 32 la sută din PIB, cât este în prezent, la trei la sută în 2014, după ce guvernul de la Dublin a injectat circa 50 de miliarde de euro pentru salvarea de la faliment a mai multor bănci.

"Este urgent, ştim, dar trebuie să ţinem cont şi de propriile noastre interese", a explicat premierul Brian Cowen dificultatea cu care vine decizia privind împrumutul extern.

Ne puteți urmări și pe Google News