Iranul, zguduit de proteste masive: „Vom închide sistemul de justiție!”. Revolta funcționarilor a atins cote maxime

Iranul, zguduit de proteste masive: „Vom închide sistemul de justiție!”. Revolta funcționarilor a atins cote maxime Sursa: twitter

Angajații din cadrul unuia dintre cele mai puternice sectoare ale Iranului au organizat proteste rare duminică, 9 ianuarie, după ce președintele ultraconservator și-a încălcat promisiunea de majorare a veniturilor salariale. Manifestanții au denunțat „ipocrizia Guvernului și a Parlamentului” și au amenințat cu „închiderea sistemului de justiție”.

Funcționarii publici din unul dintre cele mai puternice sectoare ale Iranului, sistemul judiciar, au organizat demonstrații rare împotriva refuzului guvernului de a le crește salariile.

Președintele ultraconservator Ebrahim Raisi, care a preluat funcția în august, propusese o majorare a salariilor în ultimele săptămâni ale funcției sale anterioare de șef al sistemului judiciar. Dar noul guvern pe care îl conduce s-a răzgândit.

Angajații din Justiție au organizat proteste în Iran

Afectat de sancțiunile economice severe impuse începând cu anul 2018 de Statele Unite ale Americii, Iranul s-a confruntat cu o rată a inflației care a crescut la aproape 60%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Shargh, un ziar care reprezintă punctul de vedere reformist, a publicat duminică o înregistrare video cu un protest al sute de bărbați și femei în fața Parlamentului din Teheran.

„Dacă problema noastră nu este rezolvată, vom închide sistemul de justiție!”, au scandat funcționarii publici din sistemul judiciar.

Salariile sunt prea mici. „Nu sunt în măsură să se întrețină”

Un alt ziar reformist, Arman Melli, a raportat: „Unii membri ai personalului judiciar au organizat mitinguri ieri (sâmbătă) în majoritatea orașelor din țară pentru a protesta împotriva respingerii planului Parlamentului de a le mări salariile”.

Demonstranții au afișat pancarte cu sloganuri care transmiteau că „lucrătorii din justiție nu sunt în măsură să se întrețină” și denunțau „ipocrizia Guvernului și a Parlamentului”.

Meysam Latifi, șeful Organizației pentru afaceri administrative și de recrutare, i-a înfuriat pe angajații din sistemul judiciar cu remarcile sale de miercuri, de la Parlament.

„Suntem îngrijorați de cererea de majorare a salariilor din sistemul judiciar, deoarece acest demers ar încuraja aceleași solicitări din partea altor agenții”, a declarat miercuri Meysam Latifi, potrivit Times of Israel.

Nu în urmă cu mult timp, salariați din alte domenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la neplata salariilor. Mai mulți muncitori din municipalitatea Rudbar din provincia Gilan a Iranului au înaintat cereri pentru a-și primi banii pentru munca prestată de cel puțin cinci luni, însă nu s-au ales cu niciun răspuns.