Evenimentul Zilei > International > Iranul a arestat „opt spioni ai CIA” în timpul ultimelor revolte antiguvernamentale
Iranul a arestat „opt spioni ai CIA” în timpul ultimelor revolte antiguvernamentale

Iranul a arestat „opt spioni ai CIA” în timpul ultimelor revolte antiguvernamentale

Iranul a arestat opt persoane „legate de CIA” în timpul ultimelor mișcări de stradă împotriva deciziei guvernului de la Teheran de a majora prețurile la combustibil, informează agenția de știri de iraniană IRNA.

„Unele elemente care au încercat să strângă informații despre recentele revolte și să le trimită în afara țării … au fost identificate și arestate”, a declarat directorul general al departamentului  de contra-spionaj al Ministerului Informațiilor de la Teheran.

Alte două persoane au fost arestate înainte de a putea părăsi țara, fiind acuzate că au încercat să colecteze și să transmită informații în străinătate, a afirmat de asemenea agenția de știri iraniană.

Toate aceste persoane au fost „instruite în diferite țări cu privire la modul de colectare al informațiilor … ca cetățeni jurnaliști”, scrie IRNA.

Oficialii iranieni au prezentat protestele anti-guvernamentale ca o conspirație creată și susținută de forțe străine.

Liderul suprem iranian, Ali Khameneim, a declarat pentru mass-media de stat de la Teheran că poporul iranian a înăbușit „o conspirație profundă și foarte periculoasă, care a costat foarte mulți bani și eforturi”. De asemenea, acesta a elogiat activitatea poliției Gărzilor Revoluției și a milițiilor Basij care „au intrat pe teren și s-au achitat de sarcini într-o luptă foarte dificilă”.

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a clamat o „victorie” strategică pentru guvernul de la Teheran și a declarat că Iranul a trecut un „test istoric”, făcând referire la succesul înăbușirii acestor mișcări de stradă.