Evenimentul Zilei > International > Iran pregătește să declanșeze Iadul. Ce este IR-4?
Iran pregătește să declanșeze Iadul. Ce este IR-4?

Iran pregătește să declanșeze Iadul. Ce este IR-4?

Iran a început să îmbogăţească uraniu la uzina subterană din Natanz cu un al doilea tip de centrifugă avansată, IR-4, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) din Viena, studiat marţi de Reuters.

Iran pregătește să declanșeze Iadul. Ce este IR-4? În ultima perioadă, Iranul şi-a înmulţit încălcările restricţiilor din acordul internaţional privind activităţile sale nucleare într-o aparentă încercare de a pune presiune asupra preşedintelui american Joe Biden, ambele părţi aşteptând ca celălalt să facă primul pas în detensionarea relaţiei şi salvarea pactului.

Pregătirile făcute de Iran au început în 2019

Încălcările acordului de către regimul de la Teheran au început în 2019, ca răspuns la retragerea SUA din acord în 2018 şi la reimpunerea sancţiunilor economice de către administraţia Trump.

Anul trecut, Iranul a început să mute trei cascade (clustere) ale unor centrifuge avansate de la uzina supraterană din Natanz la instalaţia subterană de îmbogăţire a combustibililor (FEP).

Iranul îmbogăţeşte deja subteran cu centrifuge IR-2m. Acordul internaţional îi permite să folosească doar centrifuge IR-1 de primă generaţie.

„La 15 martie 2021, Agenţia a verificat faptul că Iranul a început să alimenteze cu UF6 natural cascada a 174 de centrifuge IR-4 deja instalate la FEP”, afirmă AIEA în raportul către statele membre datat luni, referindu-se la hexafluorura de uraniu, forma în care uraniul este alimentat în centrifuge în vederea îmbogăţirii.

Se instalează a doua cascadă de centrifuge IR-4

Iranul a indicat că intenţionează să instaleze o a doua cascadă de centrifuge IR-4 la FEP, dar instalarea acesteia nu a început încă, se arată în raport.

Iranul a crescut numărul centrifugelor IR-2m, care sunt mult mai eficiente decât cele de tip IR-1, instalate în uzina subterană.

„Pe scurt, la 15 martie 2021, Iranul folosea 5.060 de centrifuge IR-1 instalate în 30 de cascade, 522 de centrifuge IR-2m instalate în trei cascade şi 174 de centrifuge IR-4 instalate într-o singură cascadă pentru a îmbogăţi UF6 natural până la 5% U-235 la FEP”, se indică în raportul AIEA, o referire la puritatea fisionabilă a uraniului.

Iranul îmbogăţeşte uraniu până la o puritate 20% la o altă uzină, cea de la Fordow.