Evenimentul Zilei > Social > IPS Teodosie vine cu o propunere majoră de Înviere: preoții să aducă Lumina la casele oamenilor
IPS Teodosie vine cu o propunere majoră de Înviere: preoții să aducă Lumina la casele oamenilor

IPS Teodosie vine cu o propunere majoră de Înviere: preoții să aducă Lumina la casele oamenilor

Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a intrat într-un dialog în direct cu românii la postul de radio și pe paginile de internet ale Arhiepiscopiei, pentru a-și explica mai bine poziția cu privire la deschiderea bisericilor pentru credincioși de Înviere. Cererea pe care a adresat-o public în urmă cu câteva zile a stârnit pe de-o parte milițienii corectitudinii politice, care l-au acuzat pe ierarh de "neascultare" și "confuzionare", iar pe de cealaltă parte a animat credincioșii care acum îl urmăresc online cu sutele de mii la slujba Acatistului Maicii Domnului pe care o oficiază în Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Ap. Petru și Pavel" din Constanța, în genunchi, noapte de noapte.

Ierarhul întreabă autoritățile de ce este marginalizată Biserica și afirmă despre creștinii din România că “ne simțim discriminați, puși la zid”.

În cadrul emisiunii de o oră și jumătate, care se va repeta de-acum zilnic, pe perioada Postului Mare, începând cu ora 18.00, ierahul tomitan a răspuns întrebărilor adresate în direct și a lansat noi provocări îndrăznețe autorităților și colegilor mitropoliți. Între acestea, propunerea ca, dacă nu se aprobă venirea credincioșilor la biserică în noaptea de Înviere, atunci să meargă preoții parohi și diaconii la blocurile și casele oamenilor pentru a le duce Sfânta Lumină.

Ideea a prins imediat, voluntari de la ASCOR și Teologie oferindu-se în direct să contribuie la răspândirea Luminii. „Vom face o strategie și preoții vor duce Lumina în noaptea de Înviere la scările de bloc sau la casele din sate. Trebuie să ducem Lumina și paștele. Sigur, o să vorbim cu autoritățile, să fie ceva organizat, dar vom împărți Lumina tuturor doritorilor, odată cu paștele. Nu putem sa le îngrădim dreptul credincioșilor de a-și manifesta credința”, a spus ierarhul.

„Oamenii plâng. Primesc sute de telefoane zilnic. Este o nevoie spirituală și un drept constituțional. Multi juriști sau alți oameni ne-au spus că avem dreptul să venim la biserică – conform Constituției. Nu sunt eu cel care să interpretez, dar trebuie mai mult discernământ când se iau niște hotărâri. Este exemplul premierului Bulgariei, care se simte solidar cu toți semenii săi”, a mai spus IPS Teodosie.

Hristos deschide porțile cerului și noi nu putem deschide ușile bisericilor

Cu privire la cererea de a se deschide porțile bisericilor de Înviere, Arhiepiscopul a dat dovadă de mare diplomație repetând, de fapt, aceeași cerință, din perspectivă duhovnicească, prin afirmația că Hristos trimite Lumina Sfântă pe pământ ca să fie primită.

„Noi când ne rugam la Dumnezeu așteptam și un răspuns de la Dumnezeu. La Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Nu am îndemnat la neascultare a autorităților sau a reglementărilor care sunt necesare de respectat. Noi ne supunem stăpânirilor pentru că stapânirile sunt de la Dumnezeu după cum ne învată și Sfântul Apostol Pavel. Sigur, oamenii își caută și dreptate aici pe pământ. Nu sunt eu cel care să le vorbească despre dreptatea omenească. Eu vorbesc despre dreptatea dumnezeiască. Sigur că atunci când cerul se deschide și este cea mai mare sărbătoare a creștinătății și Hristos trimite din ceruri Lumina Învierii Sale la Ierusalim, în Sâmbăta cea Mare, și noi primim Lumina, este firesc să se deschidă și ușile noastre așa cum s-au deschis porțile cerului. S-ar fi cuvenit să fie trăit din plin acest moment, nu doar privit. Eu am nădăjduit că la rugaciunile noastre Dumnezeu să facă o minune: fie să oprească boala, fie să lămurească pe cei ce pot să ne dea dreptul să intrăm în biserică, pentru că biserica nu este un pericol pentru nimeni. Se intră în diferite instituții, la farmacii, la magazine, la piață, unde sunt o mulțime de oamenii unii lângă alții și nu-i oprește sau amendează nimeni. De ce Biserica este marginalizată, ne întrebăm!? Iată, în Bulgaria este voie să se intre în Biserică și chiar premierul a spus că numai Dumnezeu ne poate scapa de boala asta. Creștinii să stea la distanță, cum cer regulile medicale, dar eu nu voi închide nici o biserică – a spus acesta”, a mai explicat IPS Teodosie, cu concluzia că „Dumnezeu poate o să facă o minune dacă suntem vrednici, postim și ne rugam mai mult”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE