ÎPS Teodosie a declarat, însă, că nu dorește să ajungă patriarh. Arhiepiscopul a precizat de asemenea că, la început, a vrut să fie un simplu diacon doar că Patriarhul Teoctist l-a înscăunat ca arhiereu la Constanța.

„Doamne ferește! Sunt niște prostii! Cum să doresc eu așa ceva, să ajung patriarh? Nu-mi doresc așa ceva! Pe mină mă indispune, sunt niște speculații absurde. Am refuzat, prima dată, să fiu episcop vicar. L-am refuzat pe vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist și mi-a spus: ”Nu faci bine! Chemarea este de la Dumnezeu! Dacă eu m-am gândit și gândul acesta este de la Dumnezeu, nu-l poți refuza pe Dumnezeu!”. Eu nu mi-am dorit nici să fiu simplu episcop”, a declarat ÎPS Teodosie pentru știripesurse.ro.

Cotroversatul arhiepiscop vrea, însă, reînființarea Mitropoliei Tomisului

În ceea ce privește reînființarea Mitropoliei Tomisului, arhiepiscopul a confirmat informația, adăugând că încă de când a ajuns la Constanța și-a manifestat această dorință.

„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Teodosie Petrescu, pe numele de mirean Macedon Petrescu are 65 de ani și s-a născut la Ghoerghițeni, județul Suceava.

Arhiepiscopul Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual în 2009, dar dosarul a fost clasat de procurori. În 2017 a fost trimis în judecată pentru corupție, dar a fost achitat de Curtea de Apel Constanța. Iar în 14 februarie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea, pe motiv că fapta nu există.