Evenimentul Zilei > Social > IPS Teodosie nu a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţiile referitoare la femei
IPS Teodosie nu a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţiile referitoare la femei

IPS Teodosie nu a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţiile referitoare la femei

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu l-a sancţionat pe IPS Teodosie pentru declaraţiile referitoare la femei, lăsând la latitudinea Bisericii Ortodoxe Române judecata Arhiepiscopului.

Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,  a afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. Arhiepiscopul afirmă că aceasta este condiţia ei şi că femeia

„nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă.”

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu l-a sancţionat pe IPS Teodosie pentru declaraţiile referitoare la femei. CNCD a lăsat la latitudinea BOR să decidă dacă prelatul a adus atingere dreptului la demnitate al femeilor.

Concluzia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

„Consiliul constată că în astfel de cazuri, cum este cel supus analizei în  temeiul libertăţii religioase şi al principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze şi să-şi aplice propriile regulamente atunci când un ierarh în exprimarea libertăţii de conştiinţă şi religioasă poate aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în speţă dreptului la demnitate a femeilor. Acest drept şi această obligaţie a cultelor recunoscute de stat rezultă şi din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor: «În activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, după ce a fost reclamat la CNCD,  a spus că el, de fapt, preţuieşte femeile , iar „cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”.

În prezent, Arhiepiscopul Tomisului este, așa cum se știe, directorul Școlii Doctorale de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța aflată în atenția mass mediei din pricina numeroaselor acuze de plagiat. Din cele 15 lucrări plagiate, nouă au fost coordonate de ÎPS Teodosie.