Evenimentul Zilei > EVZ Special > Iosif din Arimateea, ”sfetnic al soborului”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Iosif din Arimateea, ”sfetnic al soborului”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Iosif din Arimateea, ”sfetnic al soborului”. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Capacitatea ta de concentrare pe termen scurt te ajută în weekend să faci faţă problemelor cotidiene, se pare, un pic mai dificile decât de obicei. Conjunctura îţi aduce noroc de Florii.

24,25 aprilie

Iosif din Arimateea, ”sfetnic al soborului”. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Pe 24 aprilie s-au născut: Wilhelm I, Barbara Streisand, Shirley MacLaine, Karl Rotschild, Edmund Cartwright, Veronique Sanson, Eugen Jebeleanu, Mihu Dragomir. Pe 25 aprilie s-au născut Oliver Cromwell, Giugliemo Marconi, Ella Fitzgerald, AL Pacino, Vladimir Jirinovsky, Bjorn Ulvaeus (ABBA), Lia Manoliu.

Aici, în Cătun, în Țara Loanei, se pun ramuri de fag la poartă. Au și alte obiceiuri, dar trebuie mai întâi să văd, ca să cred. De asta sunt aici, ca să văd și să aud. De vorbit și de scris, mai vedem, sunt prea mari tainele locului și este păcat să dezvălui ceea ce a fost ascuns mii de ani. Așa să rămână, copacii sunt martori!

Tradiţional, pe 24 aprilie este „Poitra” ziua Calului Sf. Gheorghe care în unele regiuni se ţine mai abitir decât ziua Sfântului Mare Mucenic. O zi „de trecere”, complexă, între sărbătorile creştine şi cele vechi, cu vedere către serbările muncitoreşti, între sacru şi profan, între spiritual şi material. În calendarul creștin-ortodox fix sunt o mulțime de Sfinți români, sau, proto-români: Ilie Iorest, Sava, Iosif Mărturisitorul, Pasicrat, Valentin și Elisabeta.

 

Duminică, 25 aprilie, este, în calendarul creștin-ortodox mobil, Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica a 6-a din post, a Floriilor. Toate ale praznicului. În calendarul fix sunt Sfinții: Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliți ai Transilvaniei. Iosif Mărturisitorul din Maramureș. Pasicrat și Valentin.

 

Floriile. Împodobit cu flori, cu frunze de măslin și palmier Iisus intră în Ierusalim. De fapt, intră în marea politică, care se făcea în capitală. Pe atunci ca și până de curând, iar în unele țari este regulă, religia este politică și politica este religie. De exemplu, pentru ziua de astăzi, Republica Islamică Iran, unde clerul formează clasa politică, iar izvorul de drept este religia.

 

Fiul, în numai trei zile, intră pe curs de coliziune cu Sanhedrinul. Revoluția religioasă pe care o propune Mesia, învățătura Lui Iisus, îi înspăimântă pe bătrânii clerici. Cu excepția unuia: Iosif din Arimateea, ”sfetnic al soborului”. Excepțională figură, acest om, devenit Sfânt. Insuficient popularizată, insuficient răspîndit exemplul lui. Iosif era din neamul lui Efraim, foarte bogat, cultivat și care călătorise mult. Aș face un film despre el, aș scrie scenariul. Iosif din Arimatee a fost om de calitate. Întotdeauna au fost oameni de calitate! Dar, după cum știți, domniile vostre, astăzi ca și acum două mii de ani, nu se promovează valorile, ci nonvalorile. Dacă s-ar promova valorile, mai avem în țară, slavă Domnului, prin comparație, ne-am întreba de ce suntem conduși de neica nimeni, de proștii autiști ai satului. Așa că se promovează criminali, hoți sau alți interlopi și curtezane. În comparație, cei care ne conduc par acceptabili, nu?

 

Evident, pe 24 aprilie, cum am mai spus, un ecou al unei vechi sărbători a dacilor. Dacii aveau, peste an, 54 de sărbători ale lupilor, doar erau Lupi şi doar o singură sărbătoare a Calului. Mint, mai este și pe 2 februarie. 24 aprilie era Ziua Calului, în care caii erau lăsaţi slobozi şi împodobiţi cu coroniţe de flori.

 

Triada Mânicătoarea, Păpăluhara, Ziua Calului este, aproape cu certitudine, o sărbătoare masculină dacică a vânătorilor şi a militarilor. Poate se strângeau feciorii ca să înveţe de la războinici iscusiţii arta armelor. Poate era un fel de recrutare şi concentrare. Nu se mai știe, putem doar să ne imaginăm. Camuflajul iscusit, furişatul şi observarea inamicului, fără ca acesta să ştie erau „specialităţile” dacilor. Dacii au constituit cele mai bune trupe de elită, trupe speciale, de commando, din lumea antică. Nu au avut niciodată mulţi ostaşi. Diurpaneus (Dekebal) nu a avut legiuni întregi cum au avut romanii. Dar, dacii erau foarte buni în luptă!

 

Sunt ecouri, cum că împăraţii romani, după cucerirea Daciei au constituit trupe auxiliare de daci pe lângă unele legiuni. Aveau misiuni de cercetare şi cercetare prin luptă. Aceste trupe auxiliare erau călăreţi, înarmaţi cu falxul, sabia încovoiată a dacilor. Armura era uşoară, din piele cu solzi de fier, sau cămaşe de zale şi aveau un scut oval, caracteristic. Dar arma de temut a dacilor era un arc. Un arc foarte tare cum numai ei ştiau să facă şi multe săgeţi lungi şi puternice. Uneori, când ura dacilor era foarte mare, săgeţile erau înveninate.

 

Tehnica de luptă a dacilor era luată, probabil, de la unele triburi din Est, poate costobocii, sau tyrageţii. Din fuga cailor lansau un nor de săgeţi asupra duşmanului. Un dac iscusit putea să tragă şi zece săgeţi până când prima îşi atingea ţinta. Apoi ajungând la duşmanul rănit, cu falxul sau sica îşi desăvârşeau victoria, spune Vasile Pârvan în ”Getica” citându-i pe Herodot şi Ptolemaeus.

 

Doamnelor și domnilor, peste un milion de armeni au fost ucişi de musulmani, într-o perioadă scurtă de timp. Da, de Turcia musulmană care neagă evidenţa genocidului, la fel ca Germania care a negat holocaustul (hașoa) evreilor!  Oricum, pe scara preferinţelor mele turcii şi Turcia sunt undeva, la coadă, după Somalia – poate unde am petrecut ceva timp la Istanbul, Ankara şi Iskanderun, ba chiar şi la Dogu Bayazid, cu treburi, nu ca turist şi cam ştiu cine şi ce e pe acolo. Iar acum atmosfera s-a împuţit şi mai mult că s-a umplut toată Turcia de şeici arabi bogaţi, care fac legea. Din această cauză, adevăraţii turci, patrioţii, prietenii mei, trebuie să plece din ţară. Iar nici istoria noastră nu mă lasă să-i plac prea mult pe turcii musulmani!

 

Pe de altă parte există o legătură, o similitudine istorică între România şi Armenia. Ţări creştine, Armenia a fost prima din istorie care s-a creştinat în anul 301, de fapt, a doua, după puternica, dar mica Edessa care s-a creştinat în anul 190. Ţări care au avut vârful lor în istorie, să ne amintim de puternicul stat armean al lui Tigran şi de rezistenţa românilor contra turcilor. Ţări care, vai, aflate între poftele imperiilor au fost ciuntite şi jefuite. Aşa cum se află şi astăzi pe hartă, rămăşiţele unei glorii trecute.

 

 

Dar, de fapt mă întreb și nu găsesc răspuns: de ce genocid și nu holocaust? Ziua de 24 aprilie îmi aminteşte, mereu, de ceva. În multe case şi în toate bisericile armeneşti se aprind candelele ca pomenire pentru genocidul din 1915. Peste un milion de armeni, unii spun aproape două, au fost ucişi de turci. Totul a început, tot într-o zi de duminică. Vezi https://evz.ro/de-ieri-de-sf-gheorghe-romanii-s-au-reintors-la-activitati-horoscopul-lui-dom-profesor.html/2.

 

Trăim vremuri istorice, cât putem să ne mai amintim și să facem comparații.

 

Să nu uit să spun la mulți ani celor cu  nume de flori, de exemplu Violeta și Viorel, aceasta duminică!

 

În aceste zile de sărbătoare, mai mult ca oricînd, trebuie să ținem seama că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP     24,25 aprilie 2021

 

BERBEC   Capacitatea ta de concentrare pe termen scurt te ajută în weekend să faci faţă problemelor cotidiene, se pare, un pic mai dificile decât de obicei. Conjunctura îţi aduce noroc de Florii. Este indicat să faci cumpărături, sâmbătă, pe îndelete, aproape de ora de închidere a magazinelor. Poate cadouri. Noaptea te fascinează fie că eşti de tipul „diurn” sau „nocturn”. Chiar dacă îţi este somn ai vrea să faci parte din nopte, o creatură a întunericului, care vede, dar nu este văzută. Romantism de primăvară. Poate, dar îţi face bine! Sau pentru Berbecii mai prozaici o insomnie care trece cu un pahar de lapte cald şi o carte bună!

TAUR   Realizezi că treburile de făcut în casa ta s-au aglomerat şi este mult de lucru. Duminică, de Florii, trebuie neapărat să lași totul și să te relaxezi, ca să-ți refaci capacitatea de muncă. În acest weekend poţi realiza ceea ce ţi-ai propus de mai mult timp. Dacă poţi – evită să faci cumpărături, mai ales bunuri de folosinţă îndelungată. O configuraţie complexă şi rară te predispune în acest weekend atât la contemplare şi lene cât şi la acţiuni impetuase şi la nervozitate. Emoţiile tale sunt puternice şi ai tendinţa să izbucneşti din te miri ce. Nerăbdarea şi nervozitatea te fac vulnerabil la accidente, minore, casnice, de tipul vărsatului ceaiului sau cafelei fierbinţi şi al scăpatului ţigării aprinse. Petreceri de Florii. Ai o grijă pentru cineva din casă – atenţie la animăluţe şi în special la căţei – nu-i pierde din ochi când ieşi afară cu ei. Nu este vorba despre căpuşe, doar nu eşti un alt prost din turmă, ci de efluviile primăverii la care animalele, fiinţe nevinovate şi mai aproape de natură, sunt mult mai sensibile.

GEMENI   Sâmbătă densă, atenţie să nu uiţi „ceva, undeva”. Domeniul favorizat este cel sentimental, aşa că uită-te bine, poate întâlneşti pe „cineva, cumva”.  Duminică seară, poate, la un film nou, pe net! Parcă nu ar fi bine să te duci la cumpărături. Parcă ar fi bine nici să nu dai cu aspiratorul, este sărbătoare mare. Configuraţia astrală favorizează comunicarea, domeniul tău de expertiză! Dacă ai ceva de aranjat, de comunicat, ceva ce-ţi era greu să cuantifici mai înainte în vorbe şi concepte, atunci foloseşte perioada weekend-ului menţionat. Stelele iţi sunt favorabile mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale de către anturaj, de către partenerii de discuţie. De asemenea, în această perioadă este bine să dai dovadă de prudenţă şi de vigilenţă, mai ales cînd te deplasezi. Evită aglomeraţia şi orele târzii.

RAC   Atenţie la vremea capricioasă, la albine, dar şi la alergii şi la băuturile reci. Pentru că este un weekend sărbătoresc, poţi primi mici cadouri de la cei din jur, poate cu ocazia Floriilor. Fereşte-te să iei decizii bazându-te numai pe informaţiile aduse de cei care „îţi cântă în strună”.  De asemenea, ar trebui să primeşti veşti bune despre nişte bani. Cumpărături – da, dar împreună cu familia, prietenii, nu singur. Sâmbătă este o zi bună, o zi foarte favorabilă pentru plimbări, muzee, castele, case memoriale, expoziţii, defilee de modă, concerte, prânzuri rafinate şi exotice – program de cultură şi artă – sigur, online, mai puțin mâncarea! Carisma ta este în creştere şi fiind un tip sensibil şi afectiv, care ştie lucrul ăsta şi îl foloseşte cu pricepere, poţi convinge cu mare uşurinţă, aşa că te vei simţi bine şi duminică, de Florii!

LEU  Conjunctura şi în special poziţia lui Venus indică prietenii noi şi petreceri reuşite. Poate fi o alianţă de Violete și Margarete care organizează o sărbătorire surpriză, cu atât mai reuşită! Planetele colective sunt disarmonice. Adică anturajul, lumea în general este cam pe dos şi semnalele nu vor întârzia să apară. Tu nu trebuie să faci nimic, să laşi lucrurile să curgă, mai ales în acest weekend, pentru că aspectele nefavorabile nu te interesează decât indirect, mai mult ca atmosferă, decât ca domenii traduse în bani, dragoste, sănătate şi putere. Ai de sărbătorit de Florii. Pe de altă parte, fiind Leu, eşti o fiinţă solară născută vara şi atmosfera apăsătoare din anotimpul încă rece te lucrează la psihic. Ai tendinţa să vezi jumătatea goală a sticlei, ceea ce nu este deloc vesel. Ai răbdare că vine norocul şi pe uliţa ta, este doar anul tău favorabil, care abia a trecut de primul trimestru. Tot stelele spun că trebuie să schimbi modul de abordare al unor probleme, dar să nu-ţi schimbi domeniul de competenţă.

FECIOARĂ Sâmbătă stai liniştit şi aşteaptă ca ziua să treacă în linişte şi fără necazuri. Duminică nu te implica în nimic important, dar nu uita să feliciţi pe cei care au onomastica de Florii. Weekend-ul în discuţie, construit în jurul Floriilor, are darul să-ţi ofere prilejurile de analiză şi sinteză dorite. Dacă porneşti de la premiza că fiecare poate fi motivat în felul lui, ziua de duminică este căluza ta în găsirea unor răspunsuri, soluţii şi explicaţii. Ceea ce ţi se comunică gaseşte noi rezonanţe şi noi interpretări. Este timpul să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin compromisuri. Te simţi deosebit de protector faţă de anturajul feminin, oricare ar fi sexul tău, pe care încerci să-l ajuţi din tot sufletul.

BALANŢĂ  Conjunctura astrologică indică o perioadă favorabilă, dar atenţie ce cumperi şi cât cheltuieşti. Moderaţie la regimul alimentar şi la băuturile reci, mai ales la petrecerea de Florii! Stai acasă, nu te duce la cumpărături. Dar, distrează-te! Oricum, marfa este scumpă şi proastă. De fiecare dată când plec în Occident mă surprinde diferenţa de calitate, pentru acelaşi produs. Aşa că mai bine cumpără de la producătorii români, autohtoni, dar verifică să nu aibă etichete chinezeşti, sau turceşti! Ai multe treburi de făcut în casă şi nu ai timp. Trebuie să recuperezi timpul pierdut; de asemenea este bine să reconfirmi înţelegerile şi promisiunile făcute cu membrii familiei, cele care îţi convin, binânţeles, – în sensul verificării dacă partenerii sunt capabili să se ţină de cuvânt, iar pe de altă parte poţi adăuga nuanţe favorabile ţie.  Timpul se recuperează în dauna altui timp.

SCORPION  Sâmbătă amână ce nu poţi rezolva, este o metodă verificată. Mai ales dacă este vorba despre relaţii personale, sentimentale, cam încordate. Duminică sărbătorește, cu bucurie, Floriile.  O conversaţie sau un telefon iţi poate aduce o povestioară interesantă. Nu repeta si nu transmite mai departe istorioara respectiva. Păstreaz-o pentru tine şi foloseşte datele la momentul potrivit. Uneori, istoriile neverificate sunt mai periculoase şi mai vătămatoare decat multe capcane şi intrigi. Trebuie sa fii foarte discret, ei, nu este mult două zile de weekend, acolo! Incepi sa simti o mare usurare, pentru că mai multe situaţii complicate se apropie de o rezolvare pe care o doreai. Câteodata este necesar şi un mic sacrificiu pentru pacea sufletului şi echilibrul interior.

SĂGETĂTOR   Lumea de azi este superficială aşa că trebuie să arăţi bine, ca să te simţi bine. Nu face economie când nu trebuie, este indicat, dacă nu obligatoriu, sa te îngrijeşti şi să te îmbraci bine. O sâmbătă obositoare, dar plină de realizări. Duminică plăcută, de Florii, dar cu gând de drum. Drum pe care poţi să-l faci la cumpărături. Cumpărături care trebuie să fie foarte cumpătate. Oboseala poate fi alungată şi prin cumpărături. Nu trebuie să te duci neapărat tu în supermarket, cumpărăturile virtuale sau prin intermediari sunt cele mai interesante pentru că pot produce întîmplări hazlii. Lasă-ţi curiozitatea să exploreze noi domeni. Nu este nimic greşit la planul originar, sunt necesare doar mici schimbari şi reglaje de rutina. Atenţie la influenţa din ce in ce mai mare a unui partener cam incapăţânat din familie sau dintre prieteni, care poate să-ţi facă o seamă de necazuri, in mod neintenţionat.

CAPRICORN  Capricornii sunt conservatori şi foarte interesaţi de siguranţa personală. Nu uita acest lucru când, probabil, faci cunoştiinţe noi la petrecerea de Florii. Nu amesteca utilul cu plăcutul! Luna, Marte şi Venus indică noutăţi interesante, mai ales în a doua parte a intervalului, duminică. Dar pe care le priveşti ca printr-un geam mat. Totuşi, ceea ce se petrece şi mai ales ceea ce simţi că se va petrece îţi place şi te face să visezi cu ochii deschişi, zâmbind.  Weekend-ul aceasta este o perioadă sensibilă. Soarele trece prin grade magice care rezonează în adâncul fiinţei tale. Dorinţele tale secrete, visurile nespuse, par că încep să se materializeze, cum s-au materializat şi în trecut. Eşti norocos şi ştii asta! Pe de altă parte o serie de tulburări familiale din ultima perioadă continuă duminică în alt registru, iar veşnic nemulţumitul

VĂRSĂTOR   Domeniul familiei, al parteneriatului de viaţă e avantajat în acest weekend al Floriilor, aşa că poţi profita ca să stabileşti unele lucruri cu jumătatea ta. Poate, ce faceți de Sf. Paşti! Poţi să rezolvi o parte din problemele întârziate în apartament, casă, cămin, curte, castel, etc. sau te poți distra plenar în cele două zile de sărbători, de onomastici. Nu da şi nu lua bani cu împrumut. Ţine banii în buzunar sau pe card, nu te duce la cumpărături. Evită, sâmbătă, discuţiile seriose şi strategice cu femeile. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei. Seara relaxantă. Duminică, nu da curs propunerilor extravagante, cum ar fi o curăţenie generală sau o excursie cu prietenii la munte, odihneşte-te şi relaxează-te. O carte bună sau un film interesant pe net, pot crea un climat confortabil. Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Evită băuturile reci şi alimentele prea grase sau foarte consistente.

PEŞTI  Ai ceva de sărbătorit, poate ai nume de floare! Stelele sunt bune cu tine, aşa că s-au hotărât să pună capăt plictiselii şi te îndrumă, în seara de Florii, undeva unde te poți distra bine. În barul din bucătărie! Dedică ziua de sâmbătă rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Poate pică o invitație! Lasă timpul să lucreze. Zi favorabilă călătoriilor scurte, evenimentelor sociale şi artistice. Nu fă promisiuni, nici nu astepta propuneri. Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. Duminică lasă analizele sofisticate pe altă dată. Ceea ce s-a pierdut se va găsi. Sunt Floriile, bucură-te! Regăseşti fie un obiect pierdut, fie ceva ce ai rătăcit, poate chiar sentimente sau trăiri. Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Fa un tur de telefoane pe la prieteni si nu numai. Tine-ti prietenii aproape si duşmanii şi mai aproape!

 

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.