Institutul Revoluției Române este condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu și a fost salvat de votul senatorilor Partidului Social Democrat, care au decis să anuleze ordonanța de guvern emisă de Guvernu, Orban, care îi pecetluia soarta.

Senatul României a votat azi cu 76 de voturi pentru și 44 împotriva, pentru respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului, numărul 91/2019, prin care s-a decis desființarea Institutului Revoluției Române (IRR). În urma acestui vot, ordonanța a fost respinsă iar efectele produse de aceasta au fost anulate.

Prin votul de azi, senatorii au mai decis ca în termen de 30 de zile, Guvernul Orban să emită o altă hotărâre prin care să fixeze bugetul instituției și să reangajeze persoanele concediate, la momentul intrării în vigoare a OUG 91/2019.

„În raport cu obiectul de activitate enunţat în cuprinsul Legii de funcţionare a IRR, se poate constata în mod obiectiv faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituţiei. În fapt, evenimentele organizate de IRR au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs de stabilire de organele de anchetă în Dosarul Revoluţiei”, se arată în expunerea de motive prin care a fost adoptată OUG 91/2019.

Dezbaterea din Senat, pe această temă a fost una aprinsă. Senatorul PSD Ionuț Vulpescu, apropiat de Ion Iliescu a acuzat PNL că prin închiderea IRR, nu dorește altceva decât ca populația să nu afle adevărul în legătură cu evenimentele din decembrie 1989. ”Închiderea IRR înseamnă implicit acceptarea că vrem să se ştie tot mai puţine despre cei care au murit în stradă pentru democraţie, că astăzi politica de stradă să pună în locul arhivelor despre jertfa lor un lacăt. Poate unora li se pare că este lacătul Institutului. În mod real, e un lacăt al democraţiei. Tentaţia totalitară pune stăpânire pe gândirea şi pe actele de guvernare ale guvernului şi ale PNL. Şi acest lucru este inacceptabil. România trebuie să rămână o democraţie funcţională”, a afirmat Vulpescu.

Unul dintre senatorii USR, Florina Presadă, a declarat că IRR a fost doar un loc pentru două sinecuri celebre, cele ale lui Ion Iiescu și Gelu Voican Voiculescu. „Societatea civilă şi adevăraţii revoluţionari au cerut desfiinţarea acestui Institut, expresie a ipocriziei maxime şi a cinismului PSD care prin acest Institut monetizează amintirea Revoluţiei Române din Decembrie 1989.E un institut de casă şi o sursă de venit pentru apropiaţii PSD”, a spus Presadă, care a fost contrazisă rapid de senatorul PSD Șerban Nicolae. Acesta a precizat că Ion Iliescu nu a fost plătit niciodată de IRR.

Nici senatorul PNL, Alina Gorghiu, nu a stat deoparte de gâlceava din Senat. „A fi nimic mai mult decât un mausoleu dedicat fesenismului şi neo-comunismului, iar România anului 2020 nu are nevoie de aşa ceva”, a spus Gorghiu.