Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ion Caramitru a trântit o cârciumă italienească în dormitorul lui Nicu Ceaușescu
Ion Caramitru a trântit o cârciumă italienească în dormitorul lui Nicu Ceaușescu

Ion Caramitru a trântit o cârciumă italienească în dormitorul lui Nicu Ceaușescu

Parterul sediului UNITER s-a transformat în restaurant „de fiţe”. Uniunea, în asociere cu o altă firmă, administrează localul din clădirea primită în folosință, gratuit, de la Primăria Capitalei

O clădire aparent banală din inima Bucureștiului, în care, din 1990, se află sediul Uniunii Teatrale din România (UNITER), de pe strada George Enescu, și așezată chiar în spatele Bisericii Albe, adăpostește azi și un restaurant italian de „fițe”, cu prețuri piperate și cu un nume pompos ce te ispitește de la intrare cu câteva sticle de prosecco, așezate în frapieră. Deși imobilul este în proprietatea Primăriei Capitalei și dat în folosință, gratuit, către UNITER, pentru o perioadă de 49 de ani, aici se desfășoară o activitate comercială în toată regula.

Mulți tineri trec, zilnic, pe lângă această clădire, mai ales că strada face legătura dintre Calea Victoriei și Piața Romană, via Piața Amzei, însă, puțini dintre ei știu că aici au locuit doi dintre copiii cuplului Ceaușescu.

Reporterul EVZ, chemat la avocați

La parter, era locuința din București a lui Nicu Ceaușescu, iar, la al doilea etaj, a trăit Zoia împreună cu soțul ei, Mircea Oprean. În prezent, în locuința Zoiei se află birourile UNITER, iar la parter și chiar în dormitorul „Prințișorului” se gășeste acum restaurantul administrat chiar de UNITER.


FOTO: Bucătarul restaurantului ne-a făcut turul localului, care se află chiar în fosta locuință a lui Nicușor FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU Reporterii EVZ au vrut să afle detaliile acestei afaceri din clădirea instituției de „utilitate publică” – așa cum este statutul UNITER -, iar angajații din subordinea lui Ion Caramitru (șeful instituției) ne-au dat întâlnire la sediul unui cabinet de avocatură! Le-am explicat reprezentanților UNITER că noi dorim să vorbim cu oficialii acestei instituții, nu cu avocații și, în cele din urmă, am reușit să obținem o întâlnire la sediul din casa unde, odinioară, dormeau cei mai importanți „copii” din stat.

Biroul conducerii, în dormitorul Zoiei

La sediul UNITER, supriză! Am fost întâmpinați de către avocata Valentina Topor Vârban, care ne-a condus în biroul vicepreședintelui Uniunii, Aura Corbeanu. Încă de la începutul discuției, am avut parte de o surpriză și mai mare. UNITER administrează restaurantul „Parma in Tavola” în asociere cu VMC Management Consulting SRL, firmă reprezentată chiar de către avocata Valentina Topor, împreună cu soțul ei, Marian Vârban.

„Clădirea ne-a fost atribuită încă din 1990. În prezent, proprietarul este Primăria Capitalei și ne-a fost dată în folosință pe o perioadă de 49 de ani”, ne spune, încă de la început, Aura Corbeanu, de pe scaunul biroului de la etajul 1, unde, altădată, se afla dormitorul Zoiei. Apoi, intervine avocata Topor, când discuția ajunge la afacerea de la parter. „Primăria a dat această clădire către UNITER cu dreptul să o folosească cu diligența unui bun proprietar”, încearcă femeia să ne argumenteze legitimitatea situației din clădire.

Actorii au reducere 15% la petreceri

„Localul este al UNITER, care are un contract de asociere cu firma noastră, VMC Managemant. Și avem și acordul Primăriei Capitalei și toate autorizațiile acestui restaurant”, continuă reprezentanta afacerii. „Este un loc al actorilor. Membrilor UNITER care vor să-și facă petrecerile aici le oferim 15% reducere. Au fost foarte mulți actori care și-au făcut ziua aici. Iar restaurantul este un loc unde noi ținem toate întâlnirile înainte de gale, sau toate întâlnirile pentru toate evenimentele pe care le desfășurăm”, mai spune Aura Corbeanu.

Nicu era cu Poliana atunci”

Serghei Mizil, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nicușor, își aduce aminte de perioada în care „Prințișorul” s-a mutat în casa din Amzei. „Era cam pe la sfârșitul anilor ’70, când Nicu era deja cu Poliana, pe care Elena i-o băgase pe gât. Nu prea le-a convenit la ăia bătrâni că Nicu pleacă de acasă și se mută singur, pentru că vroiau să-l țină sub control și să-i îndepărteze de noi, golanii. Și cam aveau dreptate. Am auzit și eu că UNITER a făcut restaurant acolo. Nu mi se pare normal, dar, în România, e posibil orice”, ne-a spus Mizil.

„Ne ajută să supraviețuim”

Vicepreședintele UNITER ne-a mai spus că restaurantul este un soi de afacere care ajută, cât de cât, insitutția să supraviețuiască. Dacă judecăm după sumedenia de evenimente organizate de Uniunea Actorilor și după faptul că statul contribuie foarte puțin la funcționarea ei, tindem să-i dăm dreptate Aurei Corbeanu. „Noi trebuie să plătim salarii, întreținerea clădirii, lumina și multe alte cheltuieli pentru organizarea evenimentelor. Ne finanțăm singuri și într- un fel ne ajută și acest restaurant să mai acoperim din plăți. Să nu credeți că ne îmbogățim noi de pe urma lui, mai ales că nu avem mai deloc clienți. În plus, de fiecare dată când avem ocazia, aducem actori care au o situație financiară mai precară și se pot bucura aici de o masă sau de evenimentele noastre. De Crăciun am făcut un brad și au cântat mai mulți artiști, printre care Margareta Pâslaru, Oana Sârbu sau Călălin Crișan”, ne-a spus Aura Corbeanu.