Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Iohannis – zurück, Cioloș – en marche! Editorial de Horia Alexandrescu
Iohannis – zurück, Cioloș – en marche! Editorial de Horia Alexandrescu

Iohannis – zurück, Cioloș – en marche! Editorial de Horia Alexandrescu

Imediat după Summmitul NATO de la Bruxelles, semnalam într-un editorial din Evenimentul zilei că așa-zisa dreaptă a scenei politice românești este frământată de dilema „Iohannis sau Cioloș?” Explicam atunci că, pe fondul fragilizării continue a Angelei Merkel, președintele francez Emmanuel Macron vizează preluarea rolului de lider al Uniunii Europene și caută susținători, idee în care s-a și întâlnit chiar acolo, la Bruxelles, cu liderii Grupului de la Vișegrad. Și adăugam că partenerul pe care și l-ar putea dori din România este Dacian Julien Cioloș, date fiind antecedentele sale din Hexagon, fosta sa poziție de comisar european pe agricultură din partea Franței și, nu în ultimul rând, căsătoria cu o franțuzoaică get-beget.

Între timp, o declarație a premierului maghiar Viktor Orban a fost primul răspuns public venit dinspre Grupul de la Vișegrad și a sunat exact așa: „Nu vrem o conducere franceză a Europei, plătită cu bani germani!” Refuz categoric, aşadar, explicabil nu doar prin cele vreo trei viteze pe care le vede președintele Macron aplicate țărilor din UE, ci și prin discursul său virulent contra politicilor naționale promovate de mereu mai numeroși lideri europeni.

Am rememorat aceste lucruri pentru a ajunge la „Mitingul diasporei” din România, soldat cu victime de ambele părți și care se prelungește, iată, cu alte și alte proteste, din fericire pașnice, al căror unic scop declarat este căderea guvernului PSD-ALDE, rezultat al alegerilor democratice din 2014, în urma cărora și Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni. Deci, ne-am putea trezi din nou cu „guvernul meu”, un fel de „Colectiv 2”, care să-i asigure șefului statului confortul și laurii președinției rotative a Consiliului European și startul glorios spre un al doilea mandat la Cotroceni? Cu siguranță că așa speră, luptând la baionetă contra lui Liviu Dragnea și a guvernului Dăncilă, dar omițând exact realitatea din teren, cum se spune, și anume ieșirea la rampă a principalului său contracandidat, nimeni altul decât Dacian Julien Cioloș!

Așa se face că „Mitingul diasporei” a fost practic confiscat de bătălia politicianistă dintre forțele așa-zis de dreapta, care scandează la unison „Jos guvernul”, dar unele o fac pentru a-l susține pe Iohannis, iar altele jucând cartea Cioloș. Iar competiția dintre cei doi a fost perfect vizibilă din prima zi a demonstraţiilor, în care liderul partidului MRÎ (neînființat oficial) a lucrat asiduu pe Facebook, difuzând un comunicat încă de la ora 16.11, deci din chiar primul moment al violențelor, când s-a încercat forțarea intrării în Palatul Victoria. În mesajul postat atunci, Cioloș a strecurat o frază interesantă: „…Cei care ne conduc azi nu sunt „cauza” a ceea ce nu merge bine în țară, ci mai degrabă „efectul” a ceea ce noi, poate, nu am făcut bine”.

Președintele Iohannis, care se retrăsese la bronzat acasă, la Sibiu, a ratat startul, deși toată lumea aștepta tocmai o intervenție a sa pentru calmarea spiritelor. Nu a făcut-o însă decât mult prea târziu, pe la ora 23.30, tot pe Facebook și nu printr-un comunicat al Administrației prezidențiale, ci prin șase rânduri, în care cerea ca ministrul de interne să-și sume răspunderea! Idee preluată și de Cioloș, care a postat și el un mesaj de condamnare a violențelor, la 23.44, apreciat prompt de… Vlad Voiculescu și alți 24 de fani ai liderului MRÎ. Duminică dimineață șeful statului s-a rugat la biserica din Sibiu, în vreme ce Dacian Cioloș a îndemnat protestatarii să depună plângeri la parchet, postând pe site chiar …modelul reclamației!!!

Duelul dintre cei doi s-a reluat luni, când Cioloș s-a grăbit să iasă cu un interviu (la Adevărul live) încă de la ora prânzului, în timp ce președintele Iohannis a apărut abia la ora 18, dar nu în fața presei care-l aștepta la Cotroceni, ci cu un mesaj video…înregistrat probabil tot la Sibiu. Luni seara a intrat în scenă și… doamna Valerie Cioloș-Villemin, care a invitat românii la „o practică de tehnică formală de Mindfulness, care să îndrepte Starea de Prezentă către România mea dragă, să fie trează, respectată și îndrăgită”! Iar marți a sosit și replica Administrației Prezidențiale, care a anunțat nu doar participarea președintelui Iohannis la „Ziua Marinei”, ci şi prezența sa la festivitățile de la malul mării însoțit acolo, în premieră absolută!, de prima doamnă, fiind indicată chiar și poziționarea dumneaei în tribuna oficială!

Nu știu dacă doamna Cioloș nu va riposta, la rându-i, cu un nou concert de șansonete, dar e neîndoielnic că duelul dintre Iohannis și Cioloș se joacă de-acum la scenă deschisă și mă întreb cum s-ar putea ajunge, în asemenea condiții, la o opoziție consolidată a așa-zisei drepte românești. Actualul şef al statului calcă mereu mai apăsat pe urmele Angelei Merkel, făcând pași înapoi (zurück), în vreme ce horticultorul Cioloș se dovedește în plin „En Marche”, deși nu recunoaște încă apartenența sa la mișcarea și la visul lui Macron. În schimb, recunoașterea a venit de la fostul său secretar de stat, Dan Barna, care a produs zero fonduri europene în guvernarea tehnocrată. Într-un interviu acordat în februarie anul acesta pentru EURACTIV, liderul USR declara:

„… USR este o mişcare politică asemănătoare. Chiar luna aceasta am demarat în România un program intitulat „USRVocea ta”, prin care oameni de pe stradă completează formulare şi ne arată astfel ce priorităţi ar trebui să aibă ţara. Folosim deci aceeaşi abordare pe care au utilizat-o Macron şi En Marche în Franţa (…). În privinţa valorilor noastre, suntem cei mai apropiați de Grupul ALDE: în politica economică suntem mai degrabă de centru-dreapta, iar în ceea ce privește politica socială și drepturile omului suntem de centru (…) Poate că Macron se va alătura ALDE și îi va schimba numele. Atunci neam putea alătura şi noi…” QED!

La „Mitingul diasporei”, unde demonstranți și jandarmi au luat bătaie de nu s-au văzut, președintele Iohannis a luat praful de pe tobă, partidele de dreapta au luat plasă, în vreme ce simpatizanții lui Cioloș și ai USR au luat caimacul, culegând cu frenezie în timpul protestelor adeziuni și semnături! În numele acelei drepte elitiste, care se vrea unită sub deviza „Jos guvernul” și sloganul „Muie PSD”!

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: