Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, scos la încălzire pentru rocada cu Antonescu
Iohannis, scos la încălzire pentru rocada cu Antonescu

Iohannis, scos la încălzire pentru rocada cu Antonescu

PNL va merge la alegerile europarlamentare pe ideea tandemului Antonescu-Iohannis. În situația în care Antonescu nu se ridică în sondaje, Iohannis îi va lua locul în postura de nou prezidențiabil al PNL.

Liberalii se vor axa în campania electorală pentru alegerile europarlamentare pe tandemul Crin Antonescu-Klaus Iohannis. Pe de o parte, ideea tandemului nu poate fi folosită de PSD, în condițiile în care Ponta întârzie să-și anunțe candidatura la prezidențiale, iar candidatul PSD la funcția de premier nu apare. Dar, mai ales, prin această mișcare se obține creșterea notorietății lui Klaus Iohannis, au declarat surse din PNL, pentru EVZ.

Prim-vicepreșidintele PNL, Klaus Iohannis, se află la o notorietate de aproximativ 40%, potrivit sondajelor interne realizate de PNL. Se speră că notorietatea acestuia va crește prin asocierea cu Crin Antonescu, într-o primă fază, pentru ca, apoi, popularitatea sa să se transfere asupra partidului, mai ales prin promovarea sa ca premier susținut de PNL.

În plus, chiar dacă această variantă nu este recunoscută oficial de niciunul dintre liderii PNL, o candidatură a lui Iohannis la preziden țiale în locul lui Crin Antonescu este o variantă de lucru din ce în ce mai des discutată în interiorul partidului.

Iohannis, agreat și de votanții PDL și PMP

Potrivit unor sondaje interne, Crin Antonescu are o favorabilitate care nu trece de 30% în rândul votanților PMP și PDL, situație ce îl pune în imposibilitatea de a câștiga turul II al alegerilor prezidențiale.

În schimb, potrivit acelorași sondaje, Klaus Iohannis ar fi agreat nu doar de votanții PNL, dar și de 70% dintre simpatizanții PMP și PDL.

Acesta are însă o problemă în propriul partid, în contextul în care o parte semnificativă din conducerea PNL este de părere că primarul Sibiului, din postura de prim-vicepreșe dinte al PNL, nu este suficient de implicat în interiorul partidului și vine prea rar la București.

Recent, Crin Antonescu a afirmat că o candidatură la prezidenţiale a lui Klaus Iohannis nu este în planul liberalilor, însă nu ar fi exclus un asemenea scenariu, în condiţiile în care prim-vicepreşedintele PNL se va dovedi favorit în intenţiile de vot.

Probleme cu finanțarea campaniei electorale

Renunțând la butoanele puterii, liberalii au rămas fără o sursă importantă de finanțare a campaniei electorale. Ca urmare, partidul condus de Antonescu are probleme cu achitarea materialelor promoționale de campanie.

În plus, după ce Niels Schenecker a părăsit staff-ul de campanie, prezidențiabilul Crin Antonescu nu a contractat un alt consilier. Unul dintre motive a fost cel financiar.