Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis: „Pentru Spaţiul Schengen, intrarea României şi Bulgariei ar fi real un câştig”
Iohannis: „Pentru Spaţiul Schengen, intrarea României şi Bulgariei ar fi real un câştig”

Iohannis: „Pentru Spaţiul Schengen, intrarea României şi Bulgariei ar fi real un câştig”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său bulgar, Rumen Radev, că intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen ar fi un real câștig.

Întrebat despre discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, respectiv cancelarul german, Angela Merkel, referitor la intrarea României în Spaţiul Schengen, Iohannis a subliniat că atât România, cât şi Bulgaria, au fost pregătite pentru a intra în Schengen încă de acum şase ani.

„Am abordat chestiunea Schengen şi suntem exact pe aceeaşi lungime de undă. Şi Bulgaria şi România au fost pregătite încă din 2011 din punct de vedere tehnic, lucru certificat de instituţiile europene, pentru a accede în spaţiul Schengen. Nu s-a întâmplat pentru că Spaţiul Schengen nu este coordonat de instituţiile europene, ci trebuie acordul statelor membre şi aici părerile au fost diverse”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

El a adăugat că „nici România, nici Bulgaria nu s-a oprit în loc în 2011. Ne-am dezvoltat mai departe capacităţile şi faptul că ambele state au făcut faţă foarte bine valului migraţionist – unde trebuie să recunoaştem, Bulgaria a avut o poziţie un pic mai grea şi un pic mai complicată – arată că nu suntem doar teoretic pregătiţi pentru a apăra graniţele externe ale Uniunii”.

Iohannis a subliniat că intrarea României și Bulgariei ar fi „un real câștig” pentru Spațiul Schengen.

„De aici până la acceptarea propriu-zisă, sigur, este nevoie de un parcurs politic european. Amândoi suntem interesaţi. Am discutat aceste chestiuni şi le discut de fiecare dată”, a spus preşedintele.

În ceea ce priveşte discuţiile cu Merkel şi Macron, Iohannis a precizat că „amândoi au arătat deschidere”.

„În acest sens, suntem în continuare optimişti că vom putea, într-un termen rezonabil, să trecem mai departe cu problema rezolvată”, a punctat Iohannis.

De asemenea, și preşedintele bulgar a subliniat nevoia ca România şi ţara sa să facă parte din Schengen.

„Şi Bulgaria şi România vor continua să convingă instituţiile europene şi fiecare stat în parte că singura modalitate ca cetăţenii europeni să se simtă în siguranţă, este ca România şi Bulgaria să facă parte din spaţiul Schengen. Nu putem asigura acest nivel de securitate în ceea ce priveşte apărarea frontierelor externe dacă nu beneficiem de sistemul informaţional comun Schengen şi procedurile Schengen”, a evidenţiat preşedintele Bulgariei.

Rumen Radev se află în vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.