Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis îl poate RĂZBUNA pe Băsescu. Propunerea fostului președinte
Iohannis îl poate RĂZBUNA pe Băsescu. Propunerea fostului președinte

Iohannis îl poate RĂZBUNA pe Băsescu. Propunerea fostului președinte

Ideea unui parlament cu doar 300, propusă de Traian Băsescu pe vremea când era președinte, votată de majoritatea românilor dar ignorată de aleșii neamului, ar putea deveni realitate. Fostul șef de stat i-a propus actualului președinte Klaus Iohannis să introducă, printre întrebările de la referendumul anunțat, una referitoare la numărul de parlamentari.

În plus, Băsescu îl „momește” pe Iohannis cu ideea că această întrebare ar aduce multă lume la vot, având în vedere părerea proastă pe care o au românii cu privire la parlamentari și încrederea scăzută de care se bucură Legislativul. Traian Băsescu a explicat că, în acest moment, nu mai este nevoie și de o modificare a constituției pentru a reduce numărul parlamentarilor, dacă se păstrează forma bicamerală a legislativului.

„Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis?”, se întreabă Traian Băsescu, pe Facebook. „În 2009, eu am declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibă 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii Electorale. Deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcându-se grav Art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar, citez, “Suveranitatea natională aparţine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”, mai scrie fostul șef de stat.

„Azi, Preşedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanşa şi întrebarea:

„Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi ?”.
 

Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituţiei, ci doar a Legii Electorale”, mai explică Băsescu.

„În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezenţa la vot a românilor şi nici nu repetă întrebarea din 2009”, încheie fostul președinte.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: