Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV EVZ: Ruptură Iohannis – Grindeanu. Premierul PSD zboară la Bruxelles
EXCLUSIV EVZ: Ruptură Iohannis – Grindeanu. Premierul PSD zboară la Bruxelles

EXCLUSIV EVZ: Ruptură Iohannis – Grindeanu. Premierul PSD zboară la Bruxelles

Premierul Sorin Grindeanu va negocia la Bruxelles poziţia României în Europa fără să existe un acord parafat cu preşedintele Klaus Iohannis. Surse guvernamentale au relatat EVZ că Grindeanu şi Iohannis nu au avut până acum nicio discuţie oficială privind politica externă a României şi exprimarea unui punct de vedere comun.

Grindeanu zboară miercuri, la Bruxelles, unde va discuta cu înalți oficiali europeni cu privire la reuniunea Consiliului European din 25 martie, de la Roma, când se va discuta viitorul Uniunii Europene. Premierul se va întâlni, printre alţii, cu Christian Kern, cancelarul Republicii Austria, Stefan Löfven, premierul Suediei şi cu Bohuslav Sobotka, premierul Republicii Cehe. De asemenea, Grindeanu va participa la reuniunea Partidului Socialiștilor Europeni, organizată pentru pregătirea Consiliului European.

Surse guvernamentale au declarat pentru EVZ că premierul şi preşedintele Klaus Iohannis "nu s-au consultat pe politica externă" în vederea summitului european de la Roma.

Potrivit unui anunţ al Guvernului, Grindeanu îi va asigura pe europeni de "angajamentul autorităților române pentru consolidarea și redinamizarea construcției europene" şi că "România este interesată să participe activ la susținerea unei Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale". Demersul lui Grindeanu are loc în lipsa unei decizii comune cu Iohannis pe politica externă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris cinci opţiuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care merg de la limitarea acestuia la piaţa unică europeană şi până la opţiunea care ar corespunde unei Europe federaliste. Discuţiile vor avea loc la Consiliul European din 25 martie.