Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, despre importanța parteneriatului cu Franța. „Celebrăm o ISTORIE COMUNĂ”
Iohannis, despre importanța parteneriatului cu Franța. „Celebrăm o ISTORIE COMUNĂ”

Iohannis, despre importanța parteneriatului cu Franța. „Celebrăm o ISTORIE COMUNĂ”

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la începutul Sezonului cultural România - Franța, care include 400 de proiecte în ambele țări, importanța acestui parteneriat.

„Sezonul România – Franța s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului comun. Avem în cele șase luni care urmează un festival al memoriilor care ne leagă, dar și un forum al creației. Îi invit pe români și pe francezi să se bucure împreună de aceste evenimente. Este imposibil de făcut abstracție de influența pe care ideile iluminismului francez le-au avut în nașterea României. Franța a influențat cu certitudine multe culturi, nicăieri, însă, Franța nu a găsit o mai mare compatibilitate ca în România.

Peste doar trei zile România va sărbători Centenarul. Acum 100 de ani românii s-au unit în jurul idealuri aduse în România de Franța. Celebrăm, astăzi, prin acest program de la Paris, o istorie comună. Peste o lună România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Sezonul va reafirma convingerea noastră în ceea ce privește valorile comune”, a declarat Klaus Iohannis.