Amenda poate ajunge  până la 3.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară. Proiectul de lege a fost inţiat de un deputat şi un senator de la PSD.

Klaus Iohannis a semnat

Iniţial legea privind modificarea Codului muncii a fost retrimisă Parlamentului pentru reexameniare de către președintele Klaus Iohannis.

Președintele a invocat, printre altele, că legea „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Codul muncii a fost modificat, iar amenzile ajung până la 3.000 de lei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Legea pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii prevede ca „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Parlamentul a respins însă cererea de reexaminare a acestei legi

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Parlamentului pentru reexaminare legea care stabilește amenzi mai aspre pentru firmele care își țin angajații peste program fără să plătească orele suplimentare. PSD a fost lovit din plin cu acest demers al preşedintelui. PSD

De asemenea, tot în scopul clarității, dar și al predictibilității reglementării, președintele consideră că ar fi necesar ca sintagma „pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”, din cuprinsul legii transmise la promulgare, să fie circumstanțiată la persoanele pentru care nu s-au respectat dispozițiile privind munca suplimentară, în caz contrar putându-se înțelege că amenda ar fi aplicată tuturor persoanelor care prestează muncă suplimentară într-o companie, deși dispozițiile legii se aplică numai în cazul unor angajați.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul independent Adrian Dohotaru, deputatul PSD Petre Florin Manole și senatoarea PSD Gabriela Crețu, ca urmare a demersurilor din cadrul campaniei pentru Viață și Muncă Decentă, informează Agerpres.