Evenimentul Zilei > Actualitate > Ioan-Aurel Pop a obținut un nou mandat în fruntea Academiei Române
Ioan-Aurel Pop a obținut un nou mandat în fruntea Academiei Române

Ioan-Aurel Pop a obținut un nou mandat în fruntea Academiei Române

Ioan-Aurel Pop a fost ales pentru un nou mandat de președinte al Academiei Românie cu o majoritate cuvârșitoare de voturi. Este membru din 2001, un istoric de renume, dar și un profesor recunoscut la nivel mondial.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales marţi într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române, cu durata de patru ani. Alegerile s-au desfășurat în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române, iar votul a fost unul secret. Potrivit unui comunicat transmis presei, Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare, şi-a exprimat opţiunea cu o majoritate de 142 de voturi din 157 exprimate.

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001 în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie şi membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deţinut primul mandat de preşedinte al celui mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării în perioada 2018 – 2022, în urma alegerilor desfăşurate pe data de 5 aprilie 2018.

Istoric și profesor de renume mondial

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, este doctor în istorie şi profesor al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală şi în evoluţia instituţiilor medievale, paleografie latină şi istoria Transilvaniei.

A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991 – 1992) şi profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca’Foscari din Veneţia (2003 – 2008).

În perioada 1993 – 2018 a deţinut funcţia de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012 – 2020 a fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Litere şi Arte din Paris, iar în 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă din Salzburg.

Conform statutului, alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după data de 4 aprilie când este celebrată Ziua Academiei Române.

Propunere respinsă

Numele academicianului a fost vehiculat de George Simion, și Claudiu Târziu ca fiind un posibil candidat la președinție din partea AUR. Ioan Aurel Pop a respins însă afirmațiile.

”În urma unor menționări din ultimul timp ale numelui meu, legate de scena politică, trebuie să precizez din nou că singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române și singura mea preocupare publică este menținerea acestei venerabile instituții la nivelul stabilit de fondatori și de înaintași, întru promovarea valorilor intelectuale autentice, a cercetării științifice și creației culturale la standardele cele mai înalte”, a scris Ioan Aurel Pop pe Facebook, în luna februarie.