Evenimentul Zilei > Actualitate > Tradiţii populare în Săptămâna Luminată. Sufletele celor care mor în această perioadă se duc direct în Rai
Tradiţii populare în Săptămâna Luminată. Sufletele celor care mor în această perioadă se duc direct în Rai

Tradiţii populare în Săptămâna Luminată. Sufletele celor care mor în această perioadă se duc direct în Rai

Învierea Domnului este Sărbătoarea care încununează mântuirea noastră întru Hristos. Ea reprezintă dispariţia completă a păcatului și întoarcerea omului la condiția primordială de fericire, la starea în care ne aflam înainte de neascultare, prin participarea din nou la viața veșnică și intrarea în Împărăția Cerurilor. Cunoscând toate acestea, în popor se crede că în Săptămâna Luminată, adică intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomei, cei care mor în această perioadă merg direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise.

Aşadar, sufletul oricărui om care moare va fi primit în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă, potrivit realitatea.net

Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot „Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate.

De asemenea, în această săptămână este interzis a se posti deoarece bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii, „cu moartea pre moarte călcând”, trebuie sărbătorită cum se cuvine de orice credincios.

Tot în această perioadă a Săptămânii Luminate, urarea „Hristos a înviat!” urmată de răspunsul „Adevărat a înviat!” devine de acum salutul obişnuit între credincioşii creştini, până la Înălţarea Domnului, vreme de 40 de zile.   

 

Și cel care se naște în această zi, și mai cu seama când trage clopotul întâia oară la biserica, este un om norocos pentru toată viață.