“Solicităm simplificarea procedurilor de înregistrare în scop de TVA şi propunem ca aceasta să fie efectuată pe baza unei Declaraţii pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, care să se completeze electronic şi să se depună online. Firmele care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA, de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată”, a spus Ovidiu Nicolescu, citat de Agerpres. 

În şedinţa de guvern din 12 ianuarie 2017, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a susţinut o notă prin care s-a propus eliminarea Formularului 088 “Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, începând cu data de 1 februarie 2017. 

“'Există opt componente, atât în ordinul din februarie 2017, cât şi în cel care a fost valabil în 2016 care sunt practic identice”, a precizat preşedintele de onoare al CNIPMMR. 

Ovidiu Nicolescu a precizat că Raportul Doing Business 2017 menţionează că înfiinţarea unei societăţi a devenit mult mai dificilă din cauza timpului necesar pentru înregistrarea în scopuri de TVA, respectiv Formularul 088

Potrivit Doing Business înfiinţarea unei afaceri în România este estimată la 12 zile, din care 7 zile erau necesare pentru înregistrarea în scopul de TVA, în lipsa acestor formalităţi pentru TVA, România situându-se pe locul 34 la capitolul înfiinţarea unei companii, faţă de locul 62 menţionat în raport, pe baza legislaţie în vigoare la 1 iunie 2016 şi care a fost avută în vedere pentru anul 2017.