Ucraina a inaugurat miercuri, un înveliș de protecție al reactorului de la Cernobîl, cel care a produs marele dezastru din 1986.

Volodymyr Zelenskiy a inaugurat la sigiliul Reactorului 4 (foto), care a costat nu mai puțin de 1,5 miliarde de euro. Lucrările au durat 9 ani, iar investiția totală a proiectului se ridică la 2,2 miliarde de euro, notează ABCnews.

„Astăzi, primim cheile instalaţiei, creată prin eforturile comune a zeci de ţări pentru a proteja întreaga planetă şi omenirea de contaminarea radioactivă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la ceremonia oficială.

Proiect anti-radiații

Potrivit oficialilor implicați în dezvoltarea proiectului, structura mobilă este cea mai mare din lume, cu o lungime de 257 de metri și o greutate totală de meste 36 de mii de tone. Astfel, proiectul are rolul de a limita răspândirea elementelor radioactive, care au afectat de-a lungul timpului sute de mii de oameni.

Accidentul nuclear a avut loc în 1986, pe 26 aprilie. Câteva zile mai târziu, pe data de 29 aprilie, orașul Pripyat a fost evacuat. În prezent, zona abandonată prezintă mare interes pentru amatorii de senzații tari și iubitorii de istorie.