Evenimentul Zilei > Actualitate > Inventivitatea escrocilor chinezi depăşeşte orice imaginaţie. Un ţăran a creat o sucursală fantomă a unei din cele mai puternice bănci din lume
Inventivitatea escrocilor chinezi depăşeşte orice imaginaţie. Un ţăran a creat o sucursală fantomă a unei din cele mai puternice bănci din lume

Inventivitatea escrocilor chinezi depăşeşte orice imaginaţie. Un ţăran a creat o sucursală fantomă a unei din cele mai puternice bănci din lume

Autorităţile din China au descoperit o sucursală "fantomă" a uneia dintre cele mai mari bănci din lume, China Construction Bank. Acest nou caz face parte dintr-un ”grup select” în care intră şi falsul magazin Apple sau versiunea locală a magazinelor Ikea.

Un chinez a creat "banca fantomă" în provincia Shandong şi pentru a convinge lumea că este reală a dotat-o cu cititoare de carduri şi carnete de depuneri, scrie Financial Times. La ghişeele băncii lucrau mai multe adolescente, una dintre acestea fiind chiar fiica în vârstă de 15 ani a escrocului care anterior se ocupa cu agricultura.

"Sucursala fantomă" din apropierea oraşului Linyi se alătură unora dintre cele mai impresionante înşelătorii înregistrate în China. Printre acestea se numără falşii ofiţeri de armată care cutreieră ţara strângând şpăgi, vânzătorul de băuturi răcoritoare care şi-a înscenat propria moarte pentru a primi compensaţii din partea autorităţilor locale, dar şi traderul chinez de orez care a anunţat că a cumpărat o banca din SUA care de fapt nu există.

Banca falsă din Shandong a rezistat o lună, până când o femeie care a depus 40.000 de yuani (6.200 dolari) a aflat că nu putea retrage suma la o sucursala reală a China Construction Bank. Şefii băncii au realizat că se confruntă cu un caz de înşelătorie şi au anunţat poliţia.

Cercetările au relevat că un bărbat, căruia poliţia i-a dat doar numele de familie – Zhang, a înfiinţat banca, la care le-a angajat pe fiica sa de 15 ani şi pe două colege ale acesteia.

"Dacă venea cineva şi vroia să retragă bani, spuneau că reţeaua lor nu a fost pusă încă în funcţiune sau că autorităţile nu au finalizat procedurile de aprobare. Nu lăsau oamenii să retragă bani", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Zhang a declarat, într-un interviu acordat din spatele gratiilor, că anterior a aplicat pentru a intra în reţeaua unei bănci comerciale, dar că cererea sa nu a fost aprobată. Zhang a afirmat că a restituit banii deponenţilor.

Într-un caz similar, o cooperativă de credit din mediul rural, în apropierea oraşului Nanjing, s-a promovat anul trecut singură în categoria băncilor şi a atras depozite de 32 de milioane de dolari promiţând dobânzi de până la 2% pe săptămână. Un om de afaceri a raportat cazul în ianuarie, după ce "banca" nu l-a lăsat să-şi retragă economiile.