Evenimentul Zilei > International > „Internaționala” de la Biarritz. G7 și „capitalismul mai echitabil”
„Internaționala” de la Biarritz. G7 și „capitalismul mai echitabil”

„Internaționala” de la Biarritz. G7 și „capitalismul mai echitabil”

Miniştrii de Finanţe din G7 se reunesc miercuri şi joi în apropierea Parisului pe fondul tensiunilor franco-americane provocate de taxarea giganţilor din domeniul Internetului, dar şi pentru a vorbi despre proiectul de monedă virtuală al Facebook.

Oficial, obiectivul reuniunii de la Chantilly, la nord de Paris, organizată sub titlul „să facem capitalismul mai echitabil”, este acela de a „deschide calea între cele mai puternice şapte economii ale plantei pentru reducerea inegalităţilor şi pentru o justiţie fiscală”, a explicat o sursă diplomatică franceză.

În culise, însă, această reuniune pregătitoare pentru summitul şefilor de stat din G7 care va avea loc la finele lunii august la Biarritz va oferi ocazia aliaţilor SUA de a discuta cu administraţia Donald Trump despre războiul comercial care ameninţă creşterea economiei mondiale şi despre taxarea giganţilor Internetului, transmite Agerpres.

La o săptămână după ce Parlamentul francez a aprobat introducerea unei taxe care vizează marile companii din sectorul digital, decizie care a determinat SUA să declanşeze o anchetă asupra acestei taxe, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, va avea ocazia unei reuniuni tete-a-tete cu secretarul al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin. Cu această ocazie oficialul francez va încerca să reamintească omologului său american că Franţa s-a angajat să anuleze taxa GAFA în cazul în care se va ajunge la un acord mondial cu privire la taxarea giganţilor Internetului în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Franţa, ţară care deţine în acest an preşedinţia G7, şi-a fixat drept obiectiv „reducerea decalajului între realitatea economică mondială şi realitatea fiscală” după apariţia în ultimele decenii a unor giganţi în domeniul digital, reuniţi sub acronimul GAFA (Google, Amazon, Facebook şi Apple).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.